Moldavsko zintenzívnilo vyšetrovanie zmiznutej viac ako 1 miliardy amerických dolárov od troch bánk. S týmto vyjadrením prišiel šéf centrálnej banky počas tohto týždňa pre agentúru Reuters, potom, čo v poslednom víkende ohľadom tohto škandálu protestovalo viac 10 000 ľudí.

V minulom roku Moldavsko dalo banky ako Banca de Economii, Banca Social a Unibank pod správu centrálnej banky, keďže séria nesplácaných úverov práve týchto veriteľov zruinovala. Musela k tomu pristúpiť najmä z toho dôvodu, keďže z hľadiska aktív tvorili až 20 percent bankového systému tejto malej bývalej sovietskej republiky.

Vedúci predstaviteľ Centrálnej banky – Dorin Dragutanu povedal, že zahraniční vyšetrovatelia by mali byť vymenovaní do konca mája. Jedná sa tak o druhú fázu prešetrovania straty peňazí, čo je ekvivalentné zhruba jednej osmine z hrubého domáceho produktu Moldavska.

Tisíce ľudí sa pripojilo k protestnému zhromaždeniu v hlavnom meste Moldavska – Kišiňov a organizátori sľúbili, že v demonštráciách budú pokračovať, kým sa chýbajúce peniaze nevrátia späť.

Moldavsko medzi Rumunskom a Ukrajinou je jednou z najchudobnejších krajín Európy. Snaží sa preorientovať svoju ekonomiku smerom k Európskej únii po niekoľkých ekonomických turbulenciách v Rusku, počas jeho sovietskej éry.

Pre Centrálnu banku bude vykonávať vyšetrovanie poradenská firma Kroll, k tomu, aby poskytla predbežné výsledky vyšetrovania činností u troch postihnutých bánk.

Ich nálezy boli dôverné, ale na začiatku tohto týždňa člen parlamentu – Andrian Candu poznamenal detaily správy, ktoré spoločnosť Kroll zverejnila na svojich internetových stránkach.

V správe sa píše: “Zdá sa, že sa jednalo o zámerný plán získať kontrolu nad každou z bánk a následne zmanipulovať transakcie, na základe čoho vedeli získať prístup k úverom a zároveň ukazovať, že sa nič nedeje.”

Spoločnosť Kroll sa zatiaľ k tomu nevyjadrila.

Správa taktiež uvádzala, že rozsah šetrenia je príliš malý, keďže treba kontrolovať dohľady nad identitou všetkých ľudí, ktorí z transakcií bánk získavali.

Ilan Shor, ktorý je od mája roka 2014 prezidentom Banca de Economii a ktorého meno sa objavuje aj v správe povedal, že s vyšetrovateľmi spolupracuje, aby zistili, kto bol za krádež chýbajúcich finančných prostriedkov zodpovedný.

Shor, ktorý taktiež vlastní reťazec duty-free obchodov poznamenal: “Aktívne spolupracujeme s vyšetrovateľmi a poskytuje všetky potrebné dokumenty.”

Novinárom povedal: “Máme väčší záujem ako ktokoľvek na tom, aby sme sa dozvedeli pravdu o tom všetkom.”

Zdroj: GlobalPost, FoxNews

Facebook komentár