Kapitalizmus existuje približne 500 rokov.

Za ten čas niektoré firmy utvárali ľudskú spoločnosť viac než iné, či už podmaňovaním kontinentov a kontrolovaním komodít, alebo tým, že nám poskytovali mikrovlné rúry a cheeseburgery.

Tu je zopár z tých, ktoré vytvorili náš moderný svet.

Rok 1600: Britská Východoindická Spoločnosť ovládala väčšinu zemegule

V jednom momente v minulosti, Britská Východoindická spoločnosť zodpovedala polovici svetového obchodu, hlavne cez dominovanie obchodu s korením.

Ďalšie poznámky na štátom schváleným zhrnutím spoločnosti: Začala s britskou nadvládu v Indii a tiež začala ópiovú vojnu v Číne.

Výsledky boli naozaj historické, magazín Asia Times píše:

V roku 1700, India a Čína predstavovali 47% svetového hrubého domáceho produktu, zatiaľ čo podiel západnej Európy bol 26%. V roku 1870 Ázijskí velikáni poklesli na kombinovaných 29% svetového hrubého domáceho produktu a západná Európa vyskočila na 42%. Východoindická spoločnosť bola hlavným nástrojom v tomto obrate svetových váh.

Britká Východoindická spoločnosť tiež pomohla utvoriť Spojené Štáty. Britská vláda prijala Čajový zákon v roku 1773, aby sa zbavila miliónov libier čaju, ktoré Východoindická spoločnosť skladovala v jej skladoch, a predala ich do amerických kolónií, kde mala monopol na čaj.

Rozbúrený zdanením bez zastúpenia, kolónie okamžite zahájili Bostonské pitie čaju.
Zvyšok poznáte.

1853: Spoločnosť Otis Elevator umožnila vznik moderného mesta

V roku 2008, po prvý krát v ľudskej histórii, väčšina ľudstva žila v mestách.

Ak sa mestá zhusťujú – teda keď musia stúpať do výšky – potrebujú výťahy.

Spoločnosť, ktorá urobila výťahy priaznivejšími sa volá Otis, založená americkým priemyselníkom Elisha Otis.
„Pred vynálezom Otisa budovy len zriedka presiahli sedem poschodí (výťahy boli považované za príliš nebezpečné na realizáciu)“ – píše ArchDaily. „Ale bol to práve Otisov výťah, ktorý umožnil vytvorenie a šírenie mrakodrapov – bomba, ktorá navždy zmenila kontúry 20. a 21. storočia.“

Vďaka Otisovi sú naše najväčšie mestá preplnené mrakodrapmi:

  • Hongkong ich má 1 268
  • New York má 595
  • Tokio má 411
  • Chicago má 293
  • Dubai má 249

Bonus: Najvyššia budova na svete, 828 metrov vysoký Burj Khalifa v Dubaji má výťahy práve od firmy Otis.

1870: Spoločnosť Standard Oil ovládala svetovo najvzácnejší zdroj

John D. Rockefeller bol spoluzakladateľom Standard Oil v roku 1870. Stal sa najbohatším Američanom v histórii, s odhadovaným majetkom 440 miliárd dolárov.

Peniaze pochádzali z riadenia monopolu na najhodnotnejšiu komoditu na svete. V 80. rokoch 19. storočia Standard Oil riadila rafinovanie, distribúciu a zvyšok ropného priemyslu.

15. mája roku 1911, najvyšší súd zrušil firmu Standard Oil na základe toho, že porušovala protimonopolný zákon. Výsledkom bolo 34 samostatných spoločností, s potomkami vrátane ExxonMobil, Chevron a ConocoPhillips.

Tento rozchod spoločnosti je veľkou časťou histórie žurnalistiky, odkedy to bolo urýchlené publikáciou od novinárky Idi Tarbell „História spoločnosti Standard Oil.“

1877: AT&T bola jediná cesta akou ste mohli uskutočňovať volania

Rok po tom čo vynaliezol telefón v roku 1876, Alexander Graham Bell založil spoločnosť Bell Telephone Company. Za krátky čas ju získala firma American Telephone and Telegraph Company, ktorú poznáte ako AT&T.
Stal sa z nej monopol: Ak ste uskutočňovali hovor v 20. storočí, bolo to pravdepodobne cez AT&T.

Spoločnosť sa stala centrom amerických telekomunikácií, predstavovala telefónny monopol do roku 1984, kedy ju vláda zrušila, tak ako pred tým Standard Oil.

Potomkovia starej školy AT&T – tiež známy ako Ma Bell – sú takzvané Baby Bells, ako Verizon, Bellsouth a Southwestern Bell.

1892: General Electric vynašiel väčšinu z vášho domova

Thomas Edison a traja ďalší založili General Electric v roku 1892. Už pred tým mal Edison veľa firiem; GE mu umožnilo uložiť jeho vajíčka do jedného koša.

V prvej polovici 20. storočia GE zmenila život domácich Američanov. V roku 1905, GE priniesla toastovače a elektrické sporáky do amerických domácností. V roku 1917 GE predstavila „prvé hermeticky utesnené domáce chladničky.“ V roku 1930 prvú elektrickú práčku. Roku 1935 lampy GE osvetľujú prvú nočnú baseballovú hru. V roku 1938 GE vynašla fluorescenčnú lampu. Roku 1942 prvý americký prúdový motor. Roku 1954 umývačku riadu. Roku 1957 prvú jadrovú elektráreň. Roku 1958 otvárač na konzervy.

V skratke, väčšina vašich zariadení pochádza od GE.

Táto úroveň neustálej inovácie je bezkonkurenčná: GE je jediná spoločnosť z pôvodného Dow Jones Industrial Average – vznikol roku 1896 – ktorá stále funguje.

1903: Ford Motors Company urobila z ľudí vodičov

V roku 1896 Henry Ford išiel do dielne za jeho domom v Michigane a postavil svoje prvé vozidlo poháňané benzínom. V tom čase bol inžinierom v spoločnosti Edison Illuminating Company v Detroite.

16. júna roku 1903 Henry Ford založil Ford Motor Company.

Od Forda máme dve hlavné dedičstvá.

V roku 1908 Ford predstavil Model T, ktorý napĺňal jeho sen vyrobenia auta, ktoré si môže dovoliť stredná trieda. V roku 1918 toto vozidlo predstavovalo polovicu všetkých áut v Amerike. Od tej doby automobilový priemysel súťažil vo výrobe najekonomickejšieho auta.

Druhý je spoločenský – Ford bol priekopníkom v hromadnej výrobe, používanie výmenných dielov a montážnej linky umožňovalo zefektívniť výrobu, o čo sa usilovali spoločnosti vyrábajúce spotrebný tovar.

1906: Xerox nám dal technológiu, aby sa počítače stali vhodným pre spotrebiteľa

Môžeme ďakovať Xeroxu za zariadenia s ktorými trávime dni – výskumníci v známom Palto Alto Research Center vynašli myš, stolný počítač a grafické užívateľské rozhranie, ktoré uvoľnilo počítače z prostredia textu.

V jednom z veľkých zlyhaní riadenia spoločnosti si riaditelia Xeroxu neuvedomili, že grafické užívateľské rozhranie bolo takým veľkým problémom, čo umožnilo spoločnostiam ako Apple a Microsoft aby z toho najviac ťažili.

Napriek tomu sa spoločnosť najviac smiala banke.

„Keďže Xerox nikdy nekomercializoval všetky úžasné technológie z výskumného centra,“ píše Arun Rao v publikácii „História Silicon Valley“, „spoločnosť zarobila miliardy z týchto inovácií a peniaze sa jej mnohonásobne vrátili.“

1927: Pan American World Airways urobil z lietania štýlovú záležitosť

Aj keď spoločnosť Pan Am zbankrotovala v roku 1991, dopravné lietadlo zmenilo svet tým, že z lietania urobilo skvelú vec. Ako píše Fortune:

Keď skupina Beatles vtrhla do Ameriky, vystúpili z letu Pan Am, čísla 101 na letisku JFK v New Yorku. James Bond letel cez Pan Am medzi New Yorkom a Londýnom (vo filme Live and Let Die). Keď film „When 2001: Space Odysses“ debutoval v roku 1968, bolo jasné koho logo musí byť na dopravnom prostriedku, ktorý vzal turistov na obežnú dráhu.

Týmto spôsobom Pan Am uviedol zámer po rafinovanosti, ktorý od tej doby ospevovali spoločnosti ako Virgin. Luxus bol obchodnou praxou, pokračuje Fortune – Pan Am vždy kúpil prvé edície nových lietadiel, ako Boeing 707 a 747, ktoré vytvorili stimuly pre výrobcov, zatiaľ čo v očiach verejnosti sa Pan Am udržovala ako silná elita.

Ak si chcete tieto dni pripomenúť, pozrite si televíznu show Pan Am.

1955: McDonald’s sa ukázal ako nový (a veľmi americký) spôsob stravovania

Zamestnávajúc 1,9 milióna ľudí, impérium Ronalda McDonalda vrhá burgery 70 miliónom zákazníkov denne vo viac než 35 tisíc reštauráciách v 100 krajinách.

K tomu všetkému je pridaných približne 13 miliárd porcií hranoliek.

Tým, že spravil z rýchleho občerstvenia veľmi veľkú vec, Mcdonald’s sa stal mastným vyslancom americkej kultúry.

„Hamburger je symbol našej spoločnosti,“ povedal v rozhovore odborník z oblasti rýchleho občerstvenia David Hogan, „a Mcdonald’s je samozrejme veľvyslanec a predajca tohto konceptu.”

Stal sa tiež odrazovým mostíkom pre neuveriteľne úspešných ľudí, od Jeffa Bezosa, cez Rachela McAdamsa až po Jay-a Lenoa.


1962: Walmart zmenil spôsob akým nakupujeme

Sam Walton otvoril svoj prvý Walmart v meste Rogers, Arkansas, v roku 1962. Do jedného roka mal tržby vo výške 975 tisíc dolárov.

Už za 17 rokov Walmart dosiahol tržby vo výške 1 miliardy dolárov – rýchlejšie než akákoľvek iná firma v histórii.
V roku 1985 Forbes označil Waltona za najbohatšieho muža v Amerike, s čistým majetkom 2,8 miliardy dolárov. Keď Walton zomrel v roku 1992, bol druhým najbohatším mužom na svete a ročné príjmy Walmartu boli 43 miliárd dolárov, ako uvádza PBS Frontline.

Od tej doby Walmart pokračoval v dobýjaní sveta: 90% Američanov bývajú od Walmartu vzdialený 15 minút, v priemere má zisk 1,8 milióna dolárov za hodinu a momentálne má „11 000 maloobchodných predajní pod 71 transparentmi v 27 krajinách“ – podľa spoločnosti.

Ak by to bola samostatná krajina, mala by 25. najväčšiu ekonomiku na svete – a takto utváral náš svet.

1996: Google roztrieďuje svetové informácie

Google založili roku 1996 Larry Page a Sergey Brin v Stanforde. Dnes Page a Brin ovládajú impérium, ktoré určuje, akým spôsobom hľadáme informácie, ako komunikujeme a čo sledujeme – popri ďalších veciach

Google ovláda vyhľadávanie na webe. Dosahuje okolo 114 miliárd požiadaviek mesačne, má 65% podiel na trhu globálneho vyhľadávania a 500 miliónov krát denne dostane vyhľadávanie Google otázku, ktorú predtým ešte nevidelo.
V septembri minulého roka prekročili zariadenia Android 1 miliardu aktivácií.

Pierko v čiapke Googlu, YouTube je upevnený v spôsobe, akým sledujeme videá: 1 miliarda ľudí navštívi YouTube každý mesiac a 100 hodín videa je nahraných každú minútu.

Okrem toho, že je pravdepodobne najvzrušujúcejšou spoločnosťou na svete, je tiež lídrom v spôsobe akým vedieme organizácie, s veľmi populárnymi kurzami ako napríklad Search Inside Yourself.

Preložil: Marián Bednarčík

Zdroj: BusinessInsider

Facebook komentár