1500_ekonomov_Imigranti_su_pre_ekonomiku_USA_pozitivom_2017

V liste adresovanom prezidentovi Trumpovi a najvyšším predstaviteľom Kongresu, takmer 1500 ekonómov poukazovalo na ekonomické prínosy, ktoré prisťahovalci do USA prinášajú a vyzval Kongres, aby “modernizoval” imigračný systém krajiny.

V liste sa uvádza: “Imigrácia je jedným z významných konkurenčných výhod USA v celosvetovej ekonomike,” … “So správnymi a potrebnými ochrannými opatreniami, imigrácia pre našu ekonomiku a amerických robotníkov skôr predstavuje príležitosť, než hrozbu.”

Súvisiace: Tim Cook: “Apple nemôže existovať bez prisťahovalcov”

Z ekonomických výhod, ktoré prináša imigrácia sú podnikatelia, ktorí vytvárajú nové podniky, mladí pracovníci, ktorí nahradia silné populačné ročníky, ktoré smerujú do dôchodku a majú rôzne dôležité zručnosti, čím sa americké spoločnosti stávajú konkurencieschopnými a inovatívnymi vo vysoko rastových oblastiach, ako je STEM (veda, technológie, inžinierstvo a matematika).

List bol podpísaný ekonómami z celého politického spektra, vrátane Douglasa Holtz-Eakina, ktorý slúžil za prezidenta Georgea HW Busha a bývalého predsedu Rady ekonomických poradcov prezidenta Obamu -Austana Goolsbeeho. Skupina taktiež zahŕňala šesť nositeľov Nobelovej ceny.

Eakin, ktorý je aktuálne prezidentom think thanku Amerického Akčného Fóra uviedol: “Imigrácia nie je pozitívnym faktorom,” … “Je to nutnosť.”

Minulý mesiac, prieskum 285 ekonómov v amerických veľkých korporáciách, od National Association of Business Economics (NABE) zistil, že jasná väčšina verí že reštriktívny postoj prezidenta Trumpa k imigrácii je chybou. Títo ekonómovia dali prednosť “uvoľnenejšej imigračnej politike”, čo by malo prispieť k posilneniu ekonomiky a poznamenali, že stanovenie vízového program H-1B by mal byť prioritou, v priebehu deportácie nelegálnych prisťahovalcov.

Začiatkom tohto roka, Trump povedal, že chce prejsť od systému imigrantskej rodiny, smerom k systému založenom na zásluhách, ako má Kanada alebo Austrália, čo dáva prednosť prisťahovalcom so vzdelaním a zručnosťami. Avšak, systémy založené na zásluhách taktiež typicky ráta s určitým druhom zlúčenia v rodine.

Eakin povedal, že reformy imigrácie by mali zahŕňať aj zlučovanie v rámci rodiny, ako aj víz oblasti vysoko kvalifikovaných a tzv. pracovníkov s nízkou kvalifikáciou.

Zároveň uviedol: “Nemalo by sa jednať iba o zamestnancov STEM-u,” … “Trhy odmeňujú zručnosti, ktoré majú hodnotu. Jednotlivci a skupiny by mali mať systém udeľovania víz, ktorý uznáva aj nedostatky na trhu a umožňuje týmoto zručnostiam aby mohli vykonať vstup do USA.”

Súvisiace: Obchod medzi USA moslimskými krajinami dosahuje $ 220 miliárd

List uznal, že imigrácia ovplyvňuje najmä Američanov s nižším vzdelaním. Ale uviedol, že výhody – najmä s inteligentnou imigračnou reformou – ďaleko prevyšujú náklady.

V liste nakoniec uviedli: “Žiadame Kongres aby modernizoval náš imigračný systém takým spôsobom, ktorý maximalizuje príležitosti ktoré môže priniesť imigráciu a potvrdzuje pokračujúcu bohatú históriu vítania prisťahovalcov do USA.”

List bol daní dohromady Partnerstvom pre nové americké hospodárstvo – čo je koalíciou vedúcich pracovníkov a starostov, ktoré vytvoril bývalý starosta New Yorku – Michael Bloomberg, mediálny magnát Rupert Murdoch a organizácia Amerického Akčného Fóra.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: MarketWatch, Reuters

Facebook komentár