Mať milión dolárov už nie je také pôsobivé ako kedysi, aj keď stále sa nie je na čo sťažovať. Agentúra Reuters odhadla, že v roku 2009 žilo v Spojených štátoch amerických približne 7,8 milióna boháčov (s príjmom nad 1 milión dolárov). To je veľa ľudí a je pravdepodobné, že jeden alebo dvaja z nich žijú vo Vašom okolí. Jeden z nich môže byť dokonca Váš sused. V skutočnosti, je isté, že je to Váš sused.

„Ale, nepoznáte môjho suseda. Ten chlapík vôbec nevyzerá ako milionár.“

No, vieš čo? Milionár, který je skutočne finančne vzdelaný, sa nespozná ľahko.

1. Vždy utratí menej ako zarobí. Podľa jeho názoru je lepšie snažiť sa byť v dlhodobom horizonte anonymne bohatý ako zdanlivo chudobný.

2. Vie, že trpezlivosť je cnosť, pretože milionárom sa nestanete cez noc. Ak ste ako on, tak sa Vaše bohatstvo bude hromadiť postupne s usilovne zarobenými peniazmi po niekoľko desaťročí.

( Súvisiace: 9 spôsobov ako sa stať milionárom )

3.  Keď prídete do jeho skromného príbytku, tak budete piť Folgers namiesto Starbucksu. A ak budete potrebovať vyzdvihnúť, tak sa odveziete v jeho desaťročnom sedane. Ak si myslíte, že ho to robí lacným, opýtajte sa ho, či mu na to záleží – nezáleží.

4. Spláca si kreditné karty v plnej výške každý mesiac. Je dostatočne múdry na to, aby pochopil, že ak si nemôže dovoliť platiť v hotovosti za niečo, potom si to nemôže dovoliť.

5. Dostatočne skoro si uvedomil, že peniaze nekúpia šťastie. Ak hľadáte nirvánu, tak sa musíte zamerať na dosiahnutie finančnej slobody.

6. Nikdy nezabúda, že finančná sloboda je stav mysle, který prichádza z bytia bez dlhov. Najlepšie zo všetkého je fakt, že môže byť dosiahnutý bez ohľadu na Vaše príjmy.

7. Vie, že druhé zamestnanie nezvýši len veľkosť Vášho bankového účtu, ale tiež Vás udrží zaneprázdnených. Čo znamená, že utratíte ťažšie, čo už máte zarobené.

8. Chápe, že peniaze sú ako batoľa, neschopné sa riadiť samé. Napokon, nemôžete očakávať, že Vaše peniaze budú rásť ako by mali, bez nejakého vierohodného hospodárenie s nimi.

9. Je zástancom platenia sebe samému. Tento prístup je zásadný princíp osobných financií a skvelý spôsob, ako budovať svoje úspory a naučiť sa finančnú disciplínu.

( Súvisiace: Denné návyky bohatých ľudí )

10. Hoci môžete zbohatnúť, ak strávite svoj život robením niečoho, čo Vás neteší a nenapĺňa. Nenapĺňa to nikoho. On sa však čuduje, prečo to robíte – život je príliš krátky.

11.  Vie, že nedostatočný plán je ako plánovanie neúspechu. Tiež vie, že tých málo milionárov, ktorí dosiahli tohto míľnika bez plánu, sa tam dostali len kvôli chybnému šťastiu. Pretože nestačí jednoducho vyhlásiť, že chcete byť finančne nezávislý.

12. Keď prišiel čas stanoviť jeho sporiace ciele, nebál sa myslieť vo veľkom. Finančný úspech vyžaduje máť víziu, ktorá je podstatne väčšia, než môžete v súčasnej dobe dodať.

13. Postupom času zistil, že tvrdá práca môže často dopomôcť k mnohým finančným chybám a Vy ich budete robiť.

14. Uvedomuje si, že sa stávajú rôzne veci a preto ste blázon, ak sa nepoistíte proti riziku. Pamätajte, že potenciál pre bankrot je vždy a môže byť spustený z niekoľkých zdrojov: smrť kľúčového chlebodárcu rodiny, rozvod alebo zdravotné postihnutie, ktoré vedie k strate zamestnania.

15. Rozumie, že čas je spojencom mladých. A on bol natoľko šťastný, že začal šetriť v jeho dvadsiatich rokoch.

16. Vie, že nemôžete utratiť to, čo nevidíte. Mali by ste používať automatické výplatné odpočty pri budovaní Vášho ​​dôchodku a ďalších sporiacich účtoch. So zvýšením Vašej výplaty  môžete bezbolestne zväčšiť veľkosť týchto odpočtov.

( Súvisiace: 10 lekcií o peniazoch od miliardárov )

17. Aj keď má prácu, ktorú miluje, tak nemusí už viacej pracovať. Pretože všetko, čo vlastní má splatené – a bolo po celé roky.

18. Nie je ohúrený, že riadite predražené luxusné auto a žijete v McMansion, ktorý je dvakrát taký veľký pre štvorčlennú rodinu.

19. Po šiestich mesiacoch žiadania konečne prestal čakať, že mu vrátite jeho záhradné nožnice. Odmlčal sa a kúpil si nový pár minulý mesiac. Neberie to však v zlom, protože on si to môže dovoliť.

Tak to je všetko. Teraz už viete, čo Vám Váš sused milionár nepovie.

Preložila: Martina Remšíková

Zdroj: FoxNews

Facebook komentár