Podnikatelia musia neustále čeliť neistote, ktorú pociťujú hlavne pri rozbiehaní nového podnikania a pri vytváraní inovácií. Rok 2016 však môže byť obzvlášť neistým rokom a môže spôsobiť problémy podnikateľom, ktorí nie sú pripravení na to, čo ich čaká.

Pre nepripravených začiatočníkov ide o hrozby, no pripravený konkurent môže využiť situáciu vo svoj prospech. Síce nemáme krištáľovú guľu, ktorá by nám ukázala budúcnosť, no máme isté indície, ktoré ju naznačujú.

Všimnite si tieto tri javy, ktoré môžu v roku 2016 poriadne zamiešať karty:

Súvisiace: Sedem čŕt úspešných podnikateľov

1.Finančná fluktuácia

Po finančnej kríze, ktorá vrcholila v roku 2008, začali svetové centrálne banky cez kvantitatívne uvoľňovanie zaplavovať trhy peniazmi. Podľa niektorých kritikov táto politika zapríčiňuje umelý rast, a hneď ako prúdenie lacných peňazí prestane, poklesne aj predaj.

Viac peňazí na trhu by malo znamenať celkové zvýšenie cien, pretože na kúpu rovnakého množstva produktov, je k dispozícii viac peňazí. Aj napriek triliónom nových dolárov táto situácia ešte nenastala, no všetko je iba otázkou času.

Čo nastane po ukončení kvantitatívneho uvoľňovania? Čo ak inflácia zasiahne dodávateľské ceny? Bude môj profit dostatočne veľký na to, aby som sa s tým ako dodávateľ vyrovnal? Idem ľuďom ponúknuť niečo, čo si kúpia aj keď už nebudú do ekonomiky prúdiť lacné peniaze?

Keďže nevieme predpovedať, čo inflácia zasiahne, je nevyhnutné byť flexibilný. Pre začiatočníkov je zase dôležité nezadlžovať sa, hlavne nie v roku 2016. Začínajúci podnikateľ by mal byť pripravený na rast rovnako ako aj na pokles, no mal by ho zvládnuť tak, aby sa nedostal do mínusu.

2. Globalizácia a zvýšenie produktivity

V dnešnej dobe podnikatelia už využívajú služby subdodávateľov, ktorí nemajú sídlo v domácej krajine. Čína a India sa budú naďalej rozvíjať a budú stále produktívnejšie. Ostatné krajiny ich budú nasledovať.

Tento trend sa rozšíril príchodom služieb, ktoré umožňujú efektívne spoločné využívanie už existujúcich prostriedkov (napr. služba Uber). Potreba vyrábať bude čoraz menšia, zatiaľ čo inovácie budú produkciu stále viac zefektívňovať. Ak zoberieme do úvahy rozvoj supermoderných informačných technológií a globálny cloud computing, veľký vstupný kapitál na rozbehnutie podnikania už nebude potrebný.

Pre podnikateľov to znamená zvýšenie konkurencie a ešte väčšie uťahovanie opaskov. Hovoríme napríklad o výrobe, ktorá je v Amerike už zasiahnutá, a bude na tom ešte horšie. Tiež budú zasiahnutí tí, čo investujú do hmotného majetku, napr. do strojov.

Má to však aj pozitívnu stránku. Firmy budú môcť využiť investície tak, že ich prenajmú svojim konkurentom. Tento model podnikania je veľmi odlišný od toho, na ktorý sú podnikatelia zvyknutí (vlastním niečo preto, aby som to využíval). Nový model sa ale v budúcnosti môže stať realitou. Pokrokovejšie využívanie limitovaných zdrojov v zdieľanej ekonomike značne zvýši hodnotu nevyužívaného osobného majetku. Už nebude platiť, že osobné vlastníctvo využíva iba jedna osoba.

Súvisiace: 8 vecí, ktoré nás miliardári môžu učiť o vzostupe v podnikaní

3. Technologické tornáda

Inovácie v technológiách neustále skracujú životný cyklus produktu, efektívne tak ničiac Moorov zákon. Rýchly vývoj v technologickej sfére môže spôsobiť, že aj tá najrozvinutejšia podnikateľská infraštruktúra sa zmení na beznádejne zastaranú.

V tomto smere sú už zasiahnutí výrobcovia operačných systémov. Android od firmy Google už čelí zvyšujúcej sa fragmentácii, ktorá ohrozuje celý firemný ekosystém. Spoločnosť Apple naopak zvolila opačnú stratégiu, ktorá im doteraz slúžila dobre, pretože sa zamerali iba na jeden produkt. Avšak, ich zameranie na prémiový segment môže znížiť predaj v rozvojových krajinách. Microsoft sa medzitým snaží presadiť Windows ako bežný operačný systém pre počítače, tablety, mobilné telefóny a dokonca aj pre hracie konzoly. Balík základných služieb ponúkajú všetky operačné systémy.

Súvisiace: 5 spôsobov, ako sa podnikatelia pozerajú na život inak

Investovanie do jediného operačného systému môže v dnešnej dobe pocit neistoty iba zvýšiť. Podnikatelia môžu ušetriť peniaze a zvýšiť flexibilitu tým, že svojim zamestnancom zabezpečia hardvér, ktorý bude podporovaný službami viacerých operačných systémov, a okrem toho si budú pri práci pomáhať aj cloudovaním.

Ekonomickú sféru čaká v roku 2016 mnoho neistôt. Isté je iba to, že podnikatelia prídu o veľa peňazí, ak budú svoje podnikanie riadiť tak, ako doteraz. Aby sa začiatočníci dostali na vrchol, musia sa pripraviť na všetko dobré aj zlé, čo z ich rozhodnutí vyplynie.

Louis Pasteur raz povedal, že šťastie praje pripraveným. Tento výrok platí dvojnásobne pre pripravených podnikateľov.

Preložila: Mariana Ferusová

Zdroj: Theglobeandmail, Forbes, NYtimes

Facebook komentár