Čo je na tej sebakontrole také, že je náročné sa na ňu spoľahnúť? Sebakontrola je schopnosť, ktorú všetci máme, a predsa máme sklony pripisovať si za ňu málo bodov. Je taká bežná a prchavá, že keď Martin Seligman a jeho kolegovia z Pennsylvánskej Univerzity robili prieskum na vzorke 2 miliónov ľudí a požiadali ich, aby ohodnotili svoje silné stránky, tak spomedzi 24 schopností skončila sebakontrola úplne na dne rebríčka.

Schopnosť zostať pokojným pod tlakom a trénovanie sebaovládania má priamu spojitosť s naším výkonom. TalentSmart urobil prieskum s 1 miliónom ľudí a zistil, že 90 percent tých  najvýkonnejších, sú zruční v ovládaní svojich emócií v časoch stresu, aby ostávali naďalej pokojní a ovládali sa.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Ak príde na sebakontrolu, je jednoduché sústrediť sa na naše zlyhania, ktoré nakoniec zatienia naše úspechy. A prečo by aj nemali? Sebakontrola je úsilie, ktoré nám pomáha dosiahnuť cieľ. Strata ovládať sa je teda presne to- zlyhanie. Ak sa snažíte vyhnúť sa ponoreniu do balíčka čipsov po večeri, pretože chcete trochu zhodiť a podarilo sa vám v pondelok a utorok v noci vyhnúť sa pokušeniu, ale v stredu ste podľahli štyrom porciám prázdnych kalórií, tak vaše zlyhanie prevýši váš úspech. Pohli ste sa dva kroky dopredu, ale štyri naspäť.

S týmito zlyhaniami na pamäti, vám dám 6 stratégií pre sebakontrolu, ktoré prichádzajú z nového výskumu vedeného Floridskou štátnou univerzitou. Niektoré sú zrejmé, iné všeobecne intuitívne, ale všetky vám pomôžu eliminovať tie otravné zlyhania. Uistia vás v snahách posilniť vašu silu vôle pre úspech dostatočne na to, aby ste ostali zameraní správnym smerom k dosiahnutiu vašich cieľov.

Súvisiace: 11 vecí, ktoré priťahujú úspech

1. Tajomstvo sebakontroly – Meditujte

Meditácia vlastne trénuje váš mozog, aby sa stal strojom na sebaovládanie. Už aj jednoduché techniky ako plné uvedomovanie si seba samého, ktoré zahŕňa len 5 minút denne sústredenia sa na nič iné len dýchanie a vaše zmysly, zlepšuje vaše sebauvedomovanie a schopnosť odolávať deštruktívnym impulzom. Budhistickí mnísi sa javia pokojní a kontrolovaní z určitého dôvodu.

2. Tajomstvo sebaovládania – Jedzte

Toto zaraďte do intuitívnej kategórie, najmä ak máte problémy s kontrolou svojho stravovania.  Váš mozog značne siaha po zásobách glukózy, keď sa musí zamerať na sebakontrolu. Ak je hladina cukru v krvi nízka, ste náchylnejší na deštruktívne impulzy. Sladkosti rýchlo zvýšia hladinu cukru a nechajú vás oťapených a zraniteľných krátko nato. Jedenie niečoho, čo poskytuje pomalé uvoľňovanie paliva pre vaše telo, ako celozrnné výrobky, ryža, mäso vám dodá dlhší priestor pre sebakontrolu. Takže ak máte problémy vyhnúť sa automatu na sladkosti keď ste hladní, uistite sa, že jete niečo iné, ak chcete dostať šancu s tým zabojovať.

Súvisiace: 13 osvedčených spôsobov ako si vybudovať šťastný a úspešný život

3. Tajomstvo sebakontroly – Cvičte

Dostať vaše telo do pohybu na tak krátko, ako je 10 minút, uvoľňuje GABA, neurotransmiter, po ktorom sa mozog cíti pokojnejšie a pomáha vám kontrolovať vaše impulzy. Ak máte problém s odolávaním impulzu prejsť do vedľajšej kancelárie a zaútočiť na niekoho, radšej pokračujte v chôdzi. V čase, keď sa vrátite späť, už by ste mali mať ten impulz pod kontrolou.

4. Tajomstvo sebakontroly – Spite

Ak ste unavení, schopnosť vašich mozgových buniek absorbovať glukózu, je značne znížená. Ako som vysvetlil v druhom tajomstve, schopnosť mozgu ovládať impulzy je bez glukózy nulová. Čo je horšie, bez dostatočného spánku siahate po sladkostiach, aby ste vyrovnali nízke hodnoty glukózy. Takže, ak sa chcete pokúsiť získať sebakontrolu nad vaším stravovaním, dopriať si dobrý nočný spánok každú noc je jeden z najlepších krokov, ktorý môžete urobiť.

5. Tajomstvo sebakontroly- Jazdite na vlne

Túžba má tendenciu prichádzať a odchádzať ako príliv. Ak impulz, ktorý potrebujete kontrolovať je silný, pozastavenie sa na tejto vlne túžby je zvyčajne dosť, aby ste sa udržali pod kontrolou. Pravidlom  je počkať aspoň 10 minút pred podľahnutím pokušeniu. Často zistíte, že tá veľká vlna túžby je teraz menšia než vlnka, ktorú už máte silu prekročiť.

Súvisiace: Najhoršie momenty vašej kariéry sú tie najdôležitejšie

6. Tajomstvo sebakontroly – Odpúšťajte si

Začarovaný kruh strácania kontroly nad sebou nasledovaný pocitom sebanenávisti a znechutenia je bežný pri pokusoch o sebakontrolu. Tieto emócie zvyčajne vedú k náruživému útočnému správaniu. Ak sa pošmyknete, je kľúčové, aby ste si odpustili a šli ďalej. Neignorujte, aký pocit z chyby máte, ale neváľajte sa v tom. Namiesto toho, presuňte svoju pozornosť na to, čo spravíte pre to, aby ste sa zlepšili v budúcnosti. 
Zavádzanie týchto stratégií do praxe

Dôležitá vec, ktorú si treba pamätať je, že týmto stratégiám treba dať príležitosť, aby fungovali. To znamená rozoznávať momenty, kedy bojujete so sebaovládaním a namiesto záchvatu, radšej pozrieť na týchto 6 tajomstiev a skúsiť to s nimi.

Preložila: Marika Liptáková

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Smartmovescoach

Facebook komentár