Aj keď vlastníte maklérsky účet po celé desaťročia, alebo ste denne sledovali up-to-date informácie o akciovom trhu, jedna vec je istá: Je tu len jeden Warren Buffett – a tým nie ste vy.

A to je v poriadku. Veľmi málo ľudí sa priblíži k takej múdrej investícii ako Oracle z Omahy (Warren Buffett – pozn.prekl.). Navyše sa stáva, že ani profesionáli nechápu podstatu každého investovania, tak prečo by ste to mali chápať vy?

V skutočnosti isté lekcie by sa mal naučiť každý, kto chce riadiť portfólio – bez ohľadu na to, či ste v tom nováčik alebo nie. Pozrite sa na týchto šesť všeobecných omylov, ktorých sa dopúšťajú aj skúsení investori.

Súvisiace: Ako sa Warren Buffet líši od väčšiny investorov?

1. začiatočnícka chyba: investovanie bez akéhokoľvek účelu

Vášniví investori sú často nalepení na finančné správy, aby mali lepšiu predstavu o tom, do čoho sa oplatí investovať. Spoločnosť X má možno prevratný výrobok vo vývoji alebo Priemysel Y vykazuje silný rast trhu – a chcú sa do toho zapojiť čo najskôr.

Ale je dôležité urobiť krok dozadu predtým ako do toho skočíte. „Veľa ľudí robí dobrý výskum po svojom a identifikuje pevné finančné prostriedky,“ hovorí Chad Carlson zo spoločnosti Balasa Dinverno & Foltz. „Ale čo je cieľom ich portfólia a ako tieto fondy zapadnú? Dáva to vôbec zmysel?“ Inými slovami, spýtajte sa sami seba: Vyhľadávam rast? Chcem stabilitu? Chcem dividendy? Na čo vlastne použijem tieto peniaze – na dôchodok alebo táto úspora má iné ciele?

Odpovede na tieto otázky vám pomôžu rozhodnúť sa, či tá “veľká” investícia má zmysel. Pamätajte si: celé Vaše portfólio by malo odrážať vašu toleranciu rizika, ciele a časový harmonogram. Takže ak vykonané zmeny tlačia vaše portfólio príliš silno v jednom smere, zvážte, či vykonáte investíciu alebo budete ochotný obnoviť preto rovnováhu.

2. začiatočnícka chyba: keď nie ste plne vedomý rizika

Veľa investorov hovorí, že majú nízku toleranciu rizika, a to môže byť čiastočne pravdou. Na druhej stane ale môžu vystaviť seba väčšiemu riziku ako si myslia.

Vezmite si napríklad penzijné účty. Ted Toal zo spoločnosti Rockwood Wealth Management sa domnieva, že mnohí ľudia majú tendenciu byť príliš konzervatívni s rozdelením ich dôchodkového účtu, najmä preto, lebo vyberajú z možností, ktoré sú stanovené pre nich, namiesto toho, aby sa rozhodovali podľa toho, koľko času majú ešte do odchodu do dôchodku.

Väčšina klientov dostane zoznam možností, a bez toho, aby sa pokúsili vybrať niečo, radšej si vyberú pevný výnos alebo štandardný cieľový fond – vysvetľuje Toal. Aj pri fonde s cieľovým dátumom, ktorý upraví portfólio podľa zadaného dátumu odchodu do dôchodku, musíte dávať pozor na investičný mix, pretože niektoré fondy so skoršími cieľovými dátumami môžu byť viac zaťažené ako by ste chceli.

V inej časti portfólia zase ten istý investor môže držať veľký podiel v jednej akcii iba preto, lebo verí tej spoločnosti alebo má k nej nejaký vzťah. David Shotwell zo spoločnosti Rutter Baer uviedol: „Takže aj keď sú niekde ochotní prijať drastické cenové výkyvy, inde nie sú ochotní tolerovať rovnakú volatilitu“ … „Zároveň ignorujú riziká spojené s investovaním v pozícii, kde chýba diverzifikácia.“

Čo je podstatou? Vaše riziko by malo odrážať váš cieľ investovania, čas, za ktorý to chcete dosiahnuť a vašu toleranciu fluktuácie. Je v poriadku mať rôzne úrovne rizika pre rôzne ciele ako odchod do dôchodku alebo akontácia na dom. Pouvažujte nad vyvážením vašej rastovej potreby a túžbou nerušeného spánku v noci.

Súvisiace: 16 pravidiel Sira Johna Templetona pre úspech v investovaní

3. začiatočnícka chyba: urobiť emocionálne rozhodnutie

Skúsení investori môžu myslieť, že nie sú ovplyvnení výkyvmi na trhu, v skutočnosti ale len málo z nás je voči nim imúnni. Brian Frederick zo spoločnosti Stillwater Financial Partners hovorí: „To, čo vidím, je, že aj keď investori sú skúsení, ich emócie sú v rozhodovacom procese stále na scéne“.

Je to čiastočne kvôli zaujatosti – tendencii domnievať sa, že investícia bude naďalej prosperovať tak ako doteraz. „Občas predpokladáme, že to, čo sa dialo v posledných troch mesiacoch bude fungovať naďalej rovnako“ – hovorí Frederick a dodáva, že keď trh poklesne, niekto bude preto chcieť predať investície. 

Takže si pamätajte, že nikto nemôže načasovať trh – ani profesionáli – a keďže pravdepodobne to bude dlhodobá investícia, je lepšie nechať investíciu tak ako ju v panike predať.

Výskumy ukazujú, že akciový trh Spojených štátov nikdy nestratil peniaze po 20 rokoch. Na druhej strane, keď ste investovali peniaze na akciovom trhu v roku 2008 a predali ste svoju investíciu kvôli krachu, prišli ste o 37 % – a prišli ste aj o rekordy v roku 2013.

Takže skúste vytrvať a držať sa celkového plánu, ktorý ste predtým naplánovali. Frederick hovorí: „Keď ceny padajú, aj keď máte pocit, že to treba predať“, .. „v dlhodobom horizonte nie je to tá správna cesta.“

4. začiatočnícka chyba: konanie kvôli „horúcemu tipu“

Na stretnutiach sa stáva často: Manžel strýkovej sesternice vychytil veľkú investíciu po tej veľkej verejnej ponuke alebo kamarátov kamarát trvá na investovaní v zlate.

Láka vás príležitosť, ale keby vaši kamaráti a rodina skutočne vedeli odpovede, už by dávno boli na obálke časopisu Fortune. Takže majte na pamäti, že kamaráti, tzv. „investiční experti“ vám budú rozprávať o všetkých svojich dobrých investíciách, ale nikdy vám nebudú hovoriť o tých zlých – hovorí Toal. „To vytvára falošný emocionálny aspekt vo vašom mozgu, že vedia čo robia.“

Inými slovami, zoberte investičné rady s opatrnosťou. „Vždy hovorím klientom, že Tvoj plán nevyjde podľa toho, či kúpiš alebo nekúpiš túto investíciu“- hovorí Toal. „Horúce tipy väčšinou nevychádzajú. Jednoducho nestojí za riziko.“

Súvisiace: 4 investičné stratégie miliardárov pre nemiliardárov

5. začiatočnícka chyba: zabúdanie na poplatky

Nezávisí na tom, koľko máte skúseností, na jednej veci sa zhodujú začiatočníci aj skúsení investori: Poplatky vás môžu riadne ohromiť.

Jeden prieskum zistil, že 9 z 10 Američanov silno podceňuje výšku poplatkov na penzijnom sporení. Kto by vedel sledovať množstvo poplatkov ako správne poplatky, poplatky za správu, za predaj, atď. – len aby sme spomenuli niektoré.

A nezabudnite, že zakaždým, keď kúpite alebo predáte investíciu, môžete zaplatiť takú cenu, ktorá požerie vaše príjmy. Jedna štúdia zistila, že investori podielových fondov majú vyššie obchodné náklady ako ukazujú nákladové pomery.

S fondmi obchodovanými na burze majú investori jednoduché, pretože môžu s nimi obchodovať počas dňa ako s nejakou akciou. Žiaľ, tým, že môžu urobiť takéto reaktívne ťahy, uľahčuje vložiť transakčné poplatky do procesu, varuje Carlson.

To môže znamenať trochu detektívnej práce, ale stojí za námahu odhaliť za aké druhy poplatkov ste zodpovední vo vašom portfóliu. Môžete to zistiť tak, že si pozriete prospekt svojho fondu a čítate medzi riadkami. A ak nie ste si istí nákladmi, ktoré platíte, opýtajte sa svoju maklérsku firmu na cenník poplatkov.

Súvisiace: Investičné rady od Jima Rogersa, Warrena Buffeta a Douga Caseyho

6. začiatočnícka chyba: ignorovanie daňových dopadov

Nemusíte byť účtovníkom, ale keď máte dočinenia s daňami a investíciami, prekonzultujte to s niekým.

V niektorých prípadoch vaše investičné účty môžu ponúknuť nejaké daňové výhody. Napríklad čiastka, ktorú platíte na svoj dôchodkový účet, môže teraz znížiť zdaniteľné príjmy, ale v dôchodku budete zdanení za výbery. Alebo môžete byť vo vyššom daňovom pásme a vlastniť dôchodkový účet, do ktorého nie sú príspevky daňovo uznateľné a kvalifikované distribúcie sú oslobodené od dane, čo môže byť pre vás lepšie, pretože daň za príspevky platíte teraz, a neskôr vašu úsporu budete môcť vybrať bez dane.

V prípade brokerských účtov sú však kapitálové zisky zdanené. Takže aj keď ste si urobili slušnú návratnosť predajom tejto akcie, stálo to za daň z kapitálových výnosov, ktorú ste museli zaplatiť? Alebo v podstate zrušil výhody predaja? Navyše, dane z kapitálových ziskov budú závisieť od toho, či ste držali akciu menej alebo viac ako jeden rok, takže berte na vedomie, že načasovanie predaja má veľký význam.

Nie je to jednoduché bludisko, v ktorom sa vynájdete ľavou zadnou, takže sa uistite, že ste up-to-date vo svojich krátko- a dlhodobých kapitálových ziskoch – čo sa líši podľa daňových tabuliek – a že ako ovplyvňuje váš dôchodkový mix vaše súčasné a budúce daňové priznanie. 

Zdroj: EconomicTimes, Investing, MSN

Facebook komentár