Ak by naše oceány boli považované za krajinu, ich hodnota by zatienila ekonomiky Ruska a Brazílie.

Svetové oceány sú v hodnote 24 biliónoch amerických dolárov a ročne vytvárajú tovary a služby za 2,5 biliónov dolárov, čím sú technicky siedmou najväčšou ekonomikou na svete. S touto informáciou prišla správa, ktorú si nechala vypracovať WWF.

Táto hodnota aktív bola stanovená zo štyroch častí: priamy výstup zdrojov (6,9 biliónov dolárov), produkcia pobrežia (7,8 biliónov dolárov), obchod a doprava (5,2 biliónov dolárov) a absorbcia uhlíka (4,3 biliónov dolárov).

Súvisiace: Koľko plastu sa hromadí v oceánoch – táto mapa ukazuje kde

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) však pripúšťa, že toto číslo v biliónoch dolárov je “podceňované”, keďže oblasti veternej energie, ťažby ropy a zemného plynu neboli započítané, vzhľadom k obtiažnosti pri výpočte ich presnej sumy.

Takže ak oceány majú toľko aktív, malo by malo byť dobré, nie? Odpoveď je presne opačná. So závidenou hodnotou a veľkým majetkom prichádza niekoľko hrozieb a WWF naznačuje, že nestačí to čo sa deje a vedie to k “záležitostiam globálnej naliehavosti” pre vlády v boji proti umelým a prírodným faktorov, ktoré ovplyvňujú oceány.

S ohľadom na správu WWF vyzvala vlády a jednotlivcov po celom svete s návrhmi na akciu. K hrozbám ovplyvňujúce fungovanie tohto systému patrí znečistenie a ničenie morských biotopov, napriek tomu jedných z najviac deštruktívnych je zmena klímy, čo prispieva ku kyslosti oceánov a má obrovský vplyv na morské živočíchy.

Umelé nebezpečenstvá, ako je nezákonný rybolov tieto problémy len zvyšujú, keďže 90 percent rýb už trpí určitou formou nadmerného výlovu, čo povedie k  vyhynutiu.

Ak poškodzovanie ekosystémov bude pokračovať týmto tempom a najmä za účasti progresívneho globálneho otepľovania, koralové útesy zmiznú už do 35 rokov a to samozrejme povedie k problémom z potravinami z oceánov, ničeniu pracovných miest (cestovný ruch).

David Nussbaum, ktorý je generálnym riaditeľom WWF pre Veľkú Britániu vo vyhlásení uviedol, že vlády aj jednotlivci by mali uznať úlohu oceánov a hodnotu, ktorá poukazuje na “dôležité podnikateľské aktívum, ktoré si vyžaduje udržateľné riadenie a investície.”

Súvisiace: Táto plávajúca plošina môže prefiltrovať plasty z našich znečistených oceánov

Nussbaum ďalej poznamenal: “Naše oceány sú regulátorom klímy a úložiskom uhlíka, čo v konečnom dôsledku podporuje budúci globálny ekonomický rast, ako aj poskytovanie tovarov a služieb, ktoré sú základom blahobytu pre miliardy ľudí. Ale rastúce teploty a zvýšujúca sa kyslosti toto všetko ohrozuje.”

Tak čo s tým môžeme robiť? WWF načrtla tri ciele pre rok 2015, ktoré boli pre zachovanie pobrežných/morských zón o hodnote 10 percent (na rok 2020), nesmie sa zabúdať na ďalší prínos proti zmenám klímy a kľúčovou témou programu OSN pre rok 2015 by malo byť zotavovanie oceánov.

Táto správa bola spoločným úsilím WWF s Boston Consulting Group a Ústavom pre globálne zemny.

Zdroj: WWF, TheGuardian

Facebook komentár