Ako raz povedal autor a vedúci guru Dale Carnegie, „zastrašovanie a zlyhanie sú dva z najistejších odrazových mostíkov k úspechu.“

Takže, prirodzene, jedna z mojich obľúbených otázok, ktorú sa pýtam hostí na mojich každodenných podcastoch s názvom So money je: „Aký bol váš najväčší finančný neúspech alebo chyba?“

Nie preto, že ich chcem dostať do rozpakov, ale preto, že tieto chybné kroky nevyhnutne odhaľujú neoceniteľné lekcie a v mnohých prípadoch vydláždia cestu k veľkému víťazstvu.

Od spustenia relácie som mal česť robiť rozhovory s každým od top podnikateľov po najpredávanejších autorov a zábavné osobnosti vrátane Tima Ferrissa, Ryana Holidaya a Margaret Cho.

Tu je čo oni a štyria ďalší povedali o svojich osobných finančných neúspechoch.

Súvisiace: 

Brilantná rada otca ako pripraviť svoje deti na to, že budú miliardári
6 vecí, na ktorých nákup by ste si nikdy nemali požičať peniaze

David Pottruck: “Investovanie do startupov”

David Pottruck, bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Charles Schwab a teraz predseda spoločnosti HighTower Advisors, hovorí, že potom ako opustil Schwab začal investovať do malých začínajúcich spoločností bez žiadnych predchádzajúcich skúseností.

Napríklad, spomínate si Eos Airlines?  Pottruk hovorí, že investovanie do nej bolo veľké staré zlyhanie.

Pottruck ďalej poznamenal: „ … dobrý nápad nemusí nutne vytvoriť dobrý biznis a dobrý biznis sa nutne nepremieta na dobrú investíciu,“ …. „Takže sa musíte pozrieť na niečo z hľadiska jeho hodnoty, hodnota ako biznis a potom hodnota ako investícia. Všetky z nich sú odlišné, a keďže som nepoznal ktoré, mal som sa to naučiť.“

Tim Ferriss: “Nedostatok, ktorý našiel môj trh”

„Nemali by ste vytvárať výrobok a potom hľadať svoj trh,“ hovorí Tim Ferriss. „Mali by ste si vybrať trh a potom vytvárať výrobok. Mali by ste presne vedieť, pre koho niečo robíte a nie uviaznuť, ako to robí mnoho inžinierov, ktorí niečo vytvoria so skupinou funkcií a potom sa snažia prísť na to, komu to predať.

Viackrát menovaní v New York Times ako najpredávanejší autor, ktorý sa naučil tieto lekcie ťažkou cestou, priznal, že po vyučovaní jeho seminára v rýchlo čítaní bol horlivý vytvoriť produkt, ktorý by mu umožnil ponúkať semináre bez toho, aby musel byť vždy fyzicky prítomný.

Takže vytvoril audio knihu „Ako som porazil Ivy League“ (športové združenie ôsmich elitných súkromných univerzít na severovýchode USA, pozn. prekl.), a investoval do projektu pomocou svojich úspor a množstva času. Nakoniec predal len dve kópie – vrátanie jednej svojej mame, žartoval.

Margaret Cho: “Nekupujte apartmány.”

Oceňovaná komička Margaret Cho sa so mnou podelila o to, že jednou z jej najväčších chýb bolo povedať nie priateľovi, ktorý jej ponúkol skutočne výbornú nehnuteľnosť v roku 1994.

Priateľ jej ponúkol byt v New Yorku z filmu „9 ½ týždňa“ za menej ako 400 000 dolárov. Ponuku odmietla v čase, aj keď mala peniaze. Teraz odhaduje, že jeho hodnota sa pohybuje medzi 8 – 9 miliónmi dolárov.

Hoci by to bola skvelá investícia do nehnuteľnosti, Cho sa späť nepozerá. Hovorí: „naozaj som sa bála kúpiť dom. A strach skutočne zostal, až kým som si dom nekúpila … ale pre seba, teraz žijem veľmi veľmi komfortne a naozaj nikdy by som nevzala tieto druhy rizika.

Rebecca Jarvis: “Chýbajúce platby na študentskú pôžičku”

„Keď neplatíte študentskú pôžičku, je to veľmi veľký problém. A to môže, veľmi významným spôsobom, zmeniť váš kredit a mať významný vplyv na váš život v pohybe dopredu,“ spomína šéfka obchodnej a ekonomickej korešpondencie ABC News Rebecca Jarvis.

Jarvis hovorí, že jej najväčší finančný omyl bola chýbajúca platba na svoju študentskú pôžičku. Chýbajúca platba neovplyvnila len jej úver, ale rovnako aj úver jej rodičov.

Jarvis nakoniec uvádza: „Všetko nakoniec úspešne dopadlo“ .., „ale pre mňa to bola celkom významná lekcia a viem, že pre niektorých ľudí to možno neznie ako veľký problém. Je to tak.“

Súvisiace: 77 dôvodov prečo zle hospodárite s peniazmi

Dave Asprey: “Stratiť 6 miliónov dolárov za 2 roky”

Do 26 rokov, Dave Asprey, autor knihy „Nepriestrelná diéta“, zarobil 6 miliónov dolárov vlastného kapitálu vo svojej spoločnosti, Exodus Communications.

Bola to 36 miliardová dolárová spoločnosť a Asprey bol najmladším človekom, ktorý sa zúčastnil zasadnutí rady. Ale 6 miliónov dolárov nestačilo.

Nemohol sa dočkať, kedy bude mať viac. Chcel dosiahnuť 10 miliónov mariek, tak hľadal investičné ponuky bez hľadania profesionálnej pomoci. Vo veku 28 rokov, stratil 6 miliónov dolárov a opäť skončil na nule.

Pri pohľade späť, hovorí: „ … čo by som mal urobiť, bolo skončiť svoju prácu, [predať] všetky svoje akcie a [odísť do dôchodku].”

Ryan Holiday: “Žiadať o hypotéku kým ste živnostník“

Najpredávanejší autor a mediálny stratég Ryan Holiday ľutuje, že začal proces domáceho nakupovania po tom, čo opustil svoj post ako riaditeľ marketingu spoločnosti American Apparel.

„Keby som sa len pozrel … o dva mesiace skôr, že by mi to mohlo pravdepodobne zachrániť moju najväčšiu nočnú moru môjho života, ktorá bola žiadosť o hypotéku ako živnostník,“ hovorí.

Proces zahŕňal hory papierovania a bol neuveriteľne obtiažny a časovo náročný. Banka bola veľmi náročná, kvôli faktu, že som bol živnostník (t. z. riskantné) a chceli viac papierovania ako je zvyčajné.

Pokračuje v rozprávaní: „ Keď ste živnostník … a potom keď žiadate o úver alebo si zriaďujete biznis … zrazu sa celý váš vnútornú systém stane predmetom systému niekoho iného a tie sa veľmi dobre nezhodujú.“

Súvisiace: 8 spôsobov, ako môže vaša výchova ovplyvniť vaše finančné návyky

Dan Price: “Nebyť pripravený na recesiu.”

Dan Price, 30 ročný výkonný riaditeľ spoločnosti Gravity Payments, ktorý zdvihol svojej spoločnosti minimálnu mzdu na 70 000 dolárov ročne (a svoju vlastnú znížil z 1 milióna dolárov na 70 000 dolárov), hovorí, že v roku 2008, malá neziskovka, ktorú rozbiehal, bola zle pripravená na finančnú krízu.

To ho viedlo (ironicky) drasticky znížiť platy o 80 % v celej spoločnosti.

Nakoniec dodáva: „Takmer sme to neurobili.  A tak som si sľúbil, že nabudúce keď budem čeliť recesii, budem na ňu pripravený …“

Preložila: Jana Vdovjaková

Zdroj: Yahoo

Facebook komentár