Charizma je súčasť správania, ktoré nemá nič spoločné s fyzickou krásou.

Je to dobrá správa pre tých z nás čo nevyzeráme ako z katalógu. Nepotrebujeme ani plastickú operáciu, stačí prax.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Tu sú znaky charizmy podľa výskumu významného profesora psychológie na Kalifornskej univerzite v Riverside Howarda Friedmana.

Súvisiace: Hlavné rozdiely medzi úspešnými a neúspešnými osobnosťami

Kinestetické-pohybové reakcie

Aj Vy myslíte na Kramera z ”Seinfeld” keď prekĺzne dverami Jerryho bytu a objaví niečo prekvapivé.

Nechovajte sa ako Kramer zo seriálu “Seinfeld” v práci, neuzatvárajte sa do seba alebo pred svojimi spolupracovníkmi.

Alebo babička, ktorá rozhadzuje rukami vo vzduchu a podlamuje kolenami, keď ťa vidí po dlhšej dobe.
Alebo pes, ktorý tancuje od radosti, že už si doma.

Ľudia si užívajú prítomnosť ľudí a zvierat okolo seba so slovnou zásobou v podaní výrazných gest. Samozrejme nechcete byť šašo ako “Kramer v práci” , ale gestá, ktoré vnímajú čo sa deje v okamihu vhodnej príležitosti môžu byť sympatické a príťažlivé.

Súvisiace: 98 najlepších vecí v živote, ktoré si za peniaze nekúpite

Nákazlivý smiech

Viem, že určitý viceprezident predaja v rámci správy majetku priemyslu, ktorý zdedil smiech od svojho otca, ktorý akonáhle budeš počuť, zostane navždy v tvojej pamäti. Mal dar od genetických bohov.
Zlomyselnosť a jednoduchosť zvuku mi vždy zahrá na zábavnú nôtu a vyčaruje úsmev na mojej tvári ked ho počujem.

Ale na druhú stranu už som bol požiadaný mužmi z vyžšej vrstvy o niečo také ako “neatraktívny smiech” na priame želanie dám. Odmietol som to, pretože smiech môže byť averzívny rovnako ako aj atraktívny. Či už ste muž alebo žena, híkanie v reštaurácii ako somár alebo dole v hale nebude zaujímavé pre žiadneho z Vašich priateľov.

Vokálny prejav emócií

Nieje to pekné keď s niekým telefonuješ a on dáva hlasno najavo potešenie a vzrušenie keď počuje tvoje meno. Pokiaľ je to jemné a nežné tak to určite oceníš.

Živý, výrazný hlas je jeden z najmocnejších nástrojov na svete, zvlásť keď rezonuje a iskrí so zmenami výšok, rýchlosti a hlasitosti.

Súvisiace: Šesť tajných zbraní nesmelých podnikateľov

Spoločenské dotyky  

To neznamená nič na sexuálny spôsob. Spoločenským dotykom zodpovedajú dotyky na hornej časti paže, ramena alebo ruky. Školení sú týmto spôsobom napríklad čašníci aby mali vyžšie tringelty.

Možno si pamätáte keď bývalý prezident George Bush šokoval západný svet keď prišiel za kancelárkou Nemecka Angelou Merkelovou, ktorá sedela v kresle a pohladil ju po raneme. Bola zdesená.

Ľahký dotyk na paži môže signalizovať srdečnosť a priateľstvo, čo môže byť príjemné od osoby s ktorou práve ste.

Radosť z toho byť centrom pozornosti

Zatiaľ čo mnoho ľudí je nerozhodných v centre pozornosti, niektorí ožívajú a sú najlepší práve vo svetlách reflektorov.

V skutočnosti mnohí skvelí herci nie sú veľmi extrovertní alebo dobrými spoločníkmi, ale keď stoja v čele davu ich hviezda žiari najjasnejšie.

Nedávno, keď zomrel brilantný Philip Seymour Hoffman moja žena povedala niečo zaujímavé : Keď bola kamera zapnutá zdalo sa že je schopný preniesť svoju nervozitu na povrch a “naliať” svoje pocity do kamery. Táto schopnosť, vypúšťanie vnútorného nepokoja musela byť pre neho príjemnou skúsenosťou. 

Súvisiace: 9 vecí, ktoré robia úspešní ľudia pred spaním

Expresívny zovňajšok

Ronald Regan bol prezývaný aj “ The Great Communicator ” (veľký rečník) z časti aj pre jeho expresívny zovňajšok. Mohol zažiariť na povel rovnako ako všetci dobrí Íri.

Naše tváre priťahujú najväčšiu pozornosť očí našich poslucháčov, ktorí si ale možu v nich prečítať aj ďalšie informácie.

Podľa mojích skúseností veľa vplyvných ľudí používa uzavretú tvár tzv. “poker face” a tvárovú mimiku využívajú len na zastrašenie. Uzavretá ( tzv. poker face ) tvár je ťažko čitateľná, zatiaľ čo tváre otvorených ľudí sú teplé a expresívne.

Tí z nás s dlhými vlasmi, muži aj ženy, by mali byť opatrní pri skrývaní čela pod ofinou. Čelo je cenná časť tváre – billboard – pre komunikáciu s celým radom emócií.

Vychádzanie s cudzími ľudmi

V prieskume, ktorý uskutočnila Sims Wyeth & Co pred niekoľkými rokmi, ľudia, ktorí sa indentifikovali ako intorverti preferovali spoločnosť extrovertov.  A extroverti to cítili rovnako.

Priznajme si, že je to zábava byť v spoločnosti niekoho, kto môže ľahko prelomiť bariéry medzi ľudmi a vytvoriť živý spoločenský zážitok.

Obdivujem tých, ktorí sú schopní pripojiť sa k cudzím ľuďom a zapojiť sa do reálnej konverzácie. Nemyslím tým poklepkanie na plece a upozornenie na niečo a ani testosterónom riadenú konverzáciu pri niejakej hre. Čo sa mi páči je priamosť, otvorenosť a schopnosť načúvať. 

Schopnosť zvodného pohľadu

Zvodný pohľad je ťažké definovať, ale vieme ktorý to je keď ho vidíme. Videl som ho na deťoch. Určite som ho videl aj na mojej žene ( je v tom veľmi skúsená ). A musím priznať, že ako tínedžer som ho cvičil hodiny pre zrkadlom. Bol trochu nejasný s kapucňou a kohútim účesom na hlave.

Wiliam Blake, veľký anglický poét napísal :

Sme vedení k viere v klamstvo.
Keď sa nepozeráme skrz oči.

Dobrý zvodný pohľad je vyrobený podobne, nie očami ale cez oči. Preniká nie videním ale vnímavosťou.

Súvisiace: 7 základných návykov zdravého podnikateľa

Dobrá pantomíma

Pantomíma sa líši od kinestetickej-pohybovej reakcie v tom, že je viac úmyselná a trvalá. Pantomíma je schopnosť hrať úlohu z príbehu, používať telo na pomoc poslucháčom aby si predstavili čo hovoríš. Je tu tiež súvis s expresívnym zovňajškom, čím viac môže tvoje publikum čítať z reči tela tým viac pochopí čo myslíš a užíva si tvoju spoločnosť.

Vidím mnoho mladých ľudí, ktorí si rozprávajú príbehy medzi sebou, čo sa dialo, niekoľkými slovami: Bol ako … Bol som ako … a Išiel ako … a ďalej bez slov popisujú akciu len pantomímou, a všetci vyzerajú, že sa bavia. 

Použitie ruky ako pomoc pri popisovaní bodu v prezenatácií je priateľný a efektívny. V skutočnosti môžu tvoji poslucháči stratiť až 75% z pointy ak sa rozhodneš nepoužívať ruky.

Len sa uisti, že robíš gesto a negestikuluješ. Aký je v tom rozdiel ? Gestá sú zámerne niejakého tvaru a účelové, zatiaľ čo pri gestikulícií možeš vyzerať ako napadnutý rojom včiel.

Teraz sú tu dve otázky za 64 000 dolárov. Po prvé, môžeme sa charizme naučiť ? Za druhé, mali by sme sa to naučiť alebo je to len manipulácia a faloš?

K prvej otázke Ja hovorím, že áno ! Verím, že charizma sa dá naučiť. Rovnako ako sme sa naučili slušnú výchovu – hovoriť prosím a ďakujem aby sme sami viac apelovali na ostatných – teda môžeme sa naučiť byť viac charizmatický.

Na druhú otázku, mali by sme sa pokúsiť naučiť ako robiť niektorú z týchto vecí ? Hovorím, určite áno !  Tak dlho kým niesi schopný niekoho poškodiť alebo podviesť. Čo robí človek manipulátor nieje jeho technika ale jeho účel.

A mimochodom, môžeš si osvojiť nové správanie, ak je dôvod prečo ho chceš mať a je to pre Teba dostatočne dôležité. Je to jednoduché ? Nie ! Je to zrealizovateľné ? Tomu ver, že áno ! 

Preložila: Monika Vreteničková

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Smaggle

Facebook komentár