Ak Vás zaujal niektorý z článkov a chcete podporiť našu prácu, najjednoduchší spôsob ako tak urobiť je kliknúť na “páči sa mi to“, alebo náš článok “tweetowať.  Vaša odozva nás vedie k tomu aby sme pokračovali v publikovaní a preto Ďakujeme za každú jednu návštevu, odporúčenie, zdielanie, like alebo tweet… :-) Team portálu www.FinancnyTrh.com

George Soros je jedným z najúspešnejších manažérov hedge-ových fondov vôbec. Počas svojho pôsobenia na čele Quantum fund (založený Goergom Sorosom a Jimom Rogersom v 70. rokoch) tento dosiahol pre investorov priemerné ročné zhodnotenie 30%.

V tejto časti sa pozrieme na vzostup Quantum Fund ku sláve a niektoré z najlepších obchodov, aké Soros so svojim tímom urobil v priebehu rokov.

Quantum Fund: Stroj na peniaze

Quantum Fund je pravdepodobne najúspešnejší hedžový fond na svete. Pod vedením Georgea  Sorosa, Jima Rodgersa a neskôr Stanleyho Druckenmillera priniesol tento fond investorom priemerný ročný výnos 30%. Počas troch dekád v rokoch 1970 až 2000 by investícia vo výške 1000 dolárov narástla do roku 2000 na 4 milióny dolárov, čo predstavuje rast 30% ročne.

Súvisiace: Prečo George Soros predáva zlato a nakupuje ornú pôdu?

Quantum Fund nedodržiaval nastavenú investičnú stratégiu. Obchody boli vykonávané na základe ekonomickej a politickej situácie na daných trhoch. Aj keď nepochybne Soros a jeho tím boli veľmi skúsení v ich profesii, treba priznať, že na výnosoch tohto fondu malo veľký podiel aj šťastie.  Sorosov tím mal sklon uzatvárať veľké obchody s využitím pákového efektu založených na jednotlivých nápadoch a väčšina z nich sa skutočne vyplatila, ale jediný zlý obchod mohol zdecimovať výnosy niekoľkých dekád pre Sorosa a Rogersa (ostatní spoluzakladatelia fondu väčšinu svojich výnosov v priebehu rokov reinvestovali).

Stávka Quantum Fund proti Bank of England v roku 1992 je pravdepodobne najznámejším obchodom  tohto fondu. Je to ale len jeden obchod v histórii tohto fondu a Quantum Fund zaznamenal mnoho ďalších úspešných obchodov. Jedným z kontroverznejších obchodov  (alebo skupiny obchodov) tohto fondu bol obchod proti košu ázijských mien, špecificky menám Thajska a Malajzie v rokoch 1997 až 1998 tesne pred vypuknutím Ázijskej finančnej krízy.

Ázijská finančná kríza začala ako lokálna menová a finančná kríza v Thajsku, ale čoskoro sa rozšírila aj do ostatných juhoázijských krajín vrátane Malajzie, Indonézie a Filipín. Na jeseň roku 1997 sa jej nákaza rozšírila do Južnej Kórei, Hong Kongu a Číny. O rok neskôr sa začal voľný pád ekonomík Ruska a Brazílie, na jeseň 1998 upadlo do recesie Japonsko a finančný systém Spojených štátov sa obával možného bankrotu neslávne známej spoločnosti Long Term Capital Management.

Ázijská kríza začala v roku 1997 len mesiac po tom, čo thajská vláda zrušila naviazanie thajského bahtu na americký dolár. Baht bol naviazaný na dolár viac ako jednu dekádu a thajské autority povzbudzovali banky a veľké korporácie, aby si požičiavali doláre a posilňovali tak domáci trh s pôžičkami počas tohto obdobia. Avšak s tým, ako dolár v priebehu 90-tych rokov posilňoval thajský obchod a kapitál zoslaboval, spoločnosti mali čoraz väčší problém splácať dolárové dlhy a začalo byť zjavné, že naviazanie na dolár nie je udržateľné.

Hneď ako bolo naviazanie bahtu na dolár zrušené, začalo byť jasné ako veľmi zlá je situácia. Thajské autority zrušili naviazanie 2. júla 1997 a do 24. októbra plávajúci menový kurz bahtu stratil v porovnaní s dolárom 60% svojej hodnoty. Thajské problémy spustili vlnu špekulácii proti ďalším ázijským menám a počas rovnakého obdobia stratili Indonézska rupia, Malajský ringgit a Filipínske peso 47%, 35% a 34% hodnoty.

Odštartoval Soros krízu?

Podľa zdrojov, ktoré disponovali informáciami o investíciách Quantum Fund v tom období stavil Soros takmer 1 miliardu dolárov proti bahtu. Existujú špekulácie, že Soros pomáhal riadiť  Ázijskú krízu prostredníctvom svojich politických známostí, keďže investoval tak veľkú sumu. Soros ale nebol najväčším špekulantom, ktorý držal pozíciu proti bahtu. Tiger Fund riadený Julianom Robertsonom trojnásobne prekonal stávku proti bahtu s investíciou takmer 3 miliardy dolárov. Ak bol teda niekto motivovaný podporovať pád bahtu, tak to bol Robertson.

Soros tvrdí, že hedžové fondy nespôsobili krízu, ale že v skutočnosti ju spôsobila reakcia Thajskej centrálnej banky na informácie o pozíciách hedžových fondov a tým ešte zhoršila problémy.

Odolávanie špekulantom

V pokuse o odolanie devalvácii Thajská centrálna banka nakupovala baht za doláre na menovom trhu, zdvihla úrokové sadzby a obmedzila prístup zahraničných investorov k bahtu na niekoľko mesiacov. Všetky tieto kroky obmedzili kredibilitu banky. Menové rezervy spadli z 37,2 miliardy dolárov v decembri 1996 na 30,9 miliardy v júni 1997 nepočítajúc obligácie na vyplatenie 23,4 miliardy dolárov v priebehu 12-mesačnej doby na forwardovom trhu. Za ten čas rastúce úrokové sadzby ešte viac poškodzovali oslabujúci finančný sektor krajiny. V máji 1996 Bangkok Bank of Commerce prišla kvôli zlým pôžičkám o 3 miliardy dolárov a bola prevzatá vládou. Na konci roka 1996 bolo až 20% kancelárskych priestorov v Bangkoku nevyužitých a thajský zahraničný dlh dosahoval v tom čase 100 miliárd dolárov.

Súvisiace: Miliardári a investori majú negatívny pohľad na akciové trhy

Na začiatku roka 1997 tieto opatrenia fungovali a potlačili krátke pozície investorov, ale na druhej strane vyčerpali všetky možnosti centrálnej banky na reagovanie,  ktorá tak zostala bez šance na obranu meny v prípade, že by sa špekulanti vrátili.

Quantum Fund utrpel len okrajové škody touto reakciou. Sorosov tím využil futures kontrakty pri stávke proti bahtu, takže boli schopní obchodovať aj počas turbulentného obdobia a mohli si počkať na optimálny koniec.

Komédia predvádzaná centrálnou bankou len lákala čoraz viac hedžových fondov na špekulácie proti bahtu. Po začiatočných úspechoch v boji proti špekulantom na začiatku roka 1997 sa v auguste banke minuli všetky peniaze a možnosti ako brániť baht pred hedžovými fondmi a tie sa, cítiac krv, vrátili v húfoch.

Banka nakoniec skrachovala, baht devalvoval a Soros zarobil. Aj keď sa thajské problémy nakoniec nepretavili do svetovej krízy, krajina potrebovala devalváciu a ak by centrálna banka neminula všetky rezervy na boj s hedžovými fondmi, muselo by prísť k ešte drastickejšiemu vyváženiu situácie. Soros sám poznamenal:

„Predajom thajského bahtu v januári 1997, Quantum Fund riadený mojou investičnou  spoločnosťou dal trhu signál, že baht môže byť precenený. Ak by autority odpovedali na vyčerpávanie rezerv, vyrovnanie situácie by prišlo skôr a bolo by menej bolestivé. Lenže oni pripustili, aby boli rezervy úplne minuté a následný zlom bol katastrofický.

Preložil: Jakub Kordík

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: FinancialTimes, WSJ

Facebook komentár