Muž, ktorý býval “bankárom Kremľa” poznamenal, že tak dlho, ako ruský prezident Vladimir Putin zostane pri moci, bude držať titul najbohatšieho človeka na svete.

Sergej Pugachev denníku The Guardian poznamenal: “Všetko, čo patrí do územia Ruskej federácie Putina je v podstate jeho,” …  “Všetko – Gazprom, Rosnefť, súkromné ​​spoločnosti. Akýkoľvek pokus na výpočet jeho majetku sa Vám nepodarí.”

“Je to najbohatší človek na svete, až dokedy nestratí svoju moc.”

Aj keď Putinove presné bohatstvo je teda nejasným, manažér hedžového fondu Bill Browder skôr počas rozhovoru odhadol jeho majetok na úrovni 200 miliárd amerických dolárov.

(Ako referenčný bod označil Billa Gatesa, ktorý je známym najbohatším človekom, ale majetok Putina je podľa neho 2,5-krát väčší.)

Súvisiace: Putinov majetok je $ 200 miliárd!: Najväčší zahraničný investor Ruska

“Po 14 rokoch pri moci Ruska a množstva peňazí, ktoré krajina zarobila a taktiež objemom financií, ktoré neboli minuté na školy, cesty, nemocnice, a tak ďalej – to všetko sa stalo jeho majetkom na švajčiarskych bankových účtoch, akciách a hedžových fondoch, ktoré sú spravované pre Putina a jeho kumpánov.”

Browder dodal: “V prvých 8 až 10 rokoch jeho vlády nad Ruskom ukradol toľko peňazí, koľko len mohol.”

Pugachev povedal, že Putinove obrovské bohatstvo nie je náhoda.

“Putin chcel taktiež zbohatnúť. Bol to pragmatický človek,” … “Hovorili sme o tom. Nechcel opustiť úrad chudobný.”

Počas prvých dvoch Putinových prezidentských období, Pugachev bol v Moskve veľkým hráčom. V roku 1992 v Moskve založil Mezhpromback (International Industrial Bank) a následne bol známy ako “bankár Kremľa.” Dokonca tvrdí, že patril medzi troch ľudí, ktorí rozhodli o tom, aby získal takú moc.

Avšak, vzťahy medzi Putinom a Pugachevom sa v roku 2010 zhoršili a nakoniec v roku 2011 utiekol do Londýna.

Putin a Pugachev, foto dňa 28. júla 2000.

Súvisiace: 

Robiť judo s Vladimírom Putinom je zrejme dobrý spôsob ako sa stať miliardárom
Vladimír Putin odstavil “bábkara” Kremľa – Vladislava Surkova

Skutočnosť, je podľa Pugacheva taká, že všetko čo je v Rusku “je naozaj jeho” a môže sa to zdať šokujúce, ale je dôležité si uvedomiť, že pojem vlastníckych práv v Putinovom Rusku je trochu odlišný od Západu.

“Tento bývalý prominentný podnikateľ Ruska povedal, že pán Putin si vytvoril samotné poňatie vlastníckych práv v Rusku a to aj pre tých, ktorí mu preukazovali svoju vernosť. Povedal, že pán Putin sám opísal súkromné ​​vlastníctvo strategických priemyselných odvetví pre Rusko.”

Pre New York Times poznamenal: “Kurčatá môže vlastniť vajcia, aj sa môžu o ne starať, zatiaľ čo na nich sedia,” … “ale nie sú to naozaj ich vajcia.”

Zdroj: TheGuardian, New York Times

Facebook komentár