Manažér investičného fondu uviedol, že cena zlata v najbližších 18 mesiacoch môže dosiahnuť historické maximá, keďže výnosy celosvetových dlhopisov dosahujú negatívne úrovne.

Napriek tomu, že sa jedná o neúročené aktívum s nákladmi na držbu, zlato je v súčasnej situácii atraktívne, keďže existuje veľmi málo dôvery v štátne inštitúcie a politiku o čom svedčí aj výsledok referenda Veľkej Británie z 23. júna, kedy sa voliči rozhodli opustiť Európsku úniu. S týmito vyjadreniami prišiel generálny a investičný riaditeľ spoločnosti Swiss Asia Capital’s Singapore – Juerg Kiener.

Súvisiace: Graf: Ako je zlato v rastúcom trhu už pre obdobie 2 rokov

Pokračujúci prepad výnosov u dlhopisov taktiež zmierňuje výhody týchto aktív, čím dlhopisy s fixným výnosom strácajú na popularite.

Ďalej poznamenal: “Tento pokles dôvery je výsledkom politických predstaviteľov, čím investori začínajú stále viac vyhľadávať iné rôzne spôsoby, ako investovať a najmä v prostredí, kedy vláda riadi celý trh aktív s pevným výnosom, ktoré sa dostavajú dokonca do negatívnych úrovní. Aspoň (v zlate) neexistuje zaručená hodnota negatívneho výnosu.”

Výnos referenčného 10-ročného štátneho dlhopisu je na úrovni 1,44 percenta, zatiaľ čo výnos 30-ročných dlhopisov je nižší ako 2,23 percenta.

Spotové ceny zlata sa na začiatku tohto obchodného týždňa pohybovali okolo 1350 dolárov za uncu, čo predstavuje medziročný výnos vo výške 27 percent. Ceny žltého kovu v auguste roka 2011 dosiahli historického maxima, nad úrovňou 1900 dolárov za uncu.

Aj napriek tomu, že investori v oblasti drahých kovov musia čeliť nákladom na držanie, znamená, že investori môžu nakoniec získať aj nulový výnos z majetku,” avšak nulový výnos je lepší, ako negatívny výnos,” dodal Kiener, ktorý odmietol uviesť konkrétnu cenovú prognózu.

Ďalej poznamenal: “Čím viac je vidno dôležité otázky, ktoré môžu viesť k razantnému rastu cien zlata. Mám na mysli klesajúcu produkciu, padajúce zásoby a objem dopytu sa navyšuje.”

Nie každý je však tak optimistický, čo sa týka cien zlata.

Súvisiace: Vplyv Londýna na ceny zlata

Jack Siu, ktorý je investičným analytikom v banke Credit Suisse v poznámke ku klientom koncom minulého týždňa poznamenal, že jeho banka má neutrálny pohľad na ceny tohto drahého kovu, s cieľovou cenou v najbližších troch mesiacoch, na úrovni 1 300 dolárov za uncu a 1150 dolárov za uncu v najbližších 12 mesiacoch.

Siu ďalej uviedol: “Vzhľadom k tomu, primárny trh je slabým, zlato je viac závislým zo záujmu investorov, čo jednoznačne povedie k volatile trhu.”

Zdroj: Bloomberg, MartketWatch

Facebook komentár