Podľa novej správy Amnesty International 22 krajín po celom svete v roku 2013 vykonaný popravu 778 ľudí. Päť krajín viedlo tento zoznam – Čína, Irán, Irak, Saudská Arábia a USA.

Čína bola na tomto zozname číslom jedna aj keď udržuje informácie ohľadom trestu smrti pod štátnym utajením. Čiže každým rokom je nemožné vedieť, koľko ľudí je v krajine popravených. Správa Amnesty však poznamenala, že ” dostupné informácie silne naznačujú, že Čína uskutočňuje viac popráv ako zvyšok sveta dohromady. ” Toto číslo je pravdepodobne v tisícoch.

Irán, Irak a Saudská Arábia obsadili ďalšie tri priečky s počtom 369, 169 a 79 popráv. Blízky východ a v severná Afrika sú dohromady zodpovedné za 95% všetkých popráv.

Súvisiace: MAPA: Zoznam krajín ktoré v roku 2013 viedli svet v popravách

USA je jedinou z iba dvoch krajín G8, ktoré stále uplatňujú trest smrti (spolu s Japonskom) a počas roka 2013 ich vykonala 39 ľudí, teda o 10% menej, ako v roku 2012. Takmer polovica – 41% ich bolo vykonaných v Texase.

Kým 98 krajín zrušilo trest smrti za všetky zločiny, počet rozsudkov smrti v skutočnosti medzi rokmi 2012 a 2013 vzrástol.

Súvisiace: Tu je prečo prvý centrálny bankár na svete dostal trest smrti

V posledných dvoch desaťročiach sa však počet krajín, ktoré vykonávajú popravy znížil o 15. 

Zdroj: Amnesty International

Facebook komentár