Čína v poslednom desaťročí má vo veľmi veľkej miere (neoficiálne) najväčší vplyv na ceny väčšiny kovov. A počas tohto týždňa sa táto krajina stala oficiálnym účastníkom pri stanovení cien, jedného z najvýznamnejších svetových trhoch drahých kovov.

Jedná sa o cenu striebra na London Bullion Market. Jedna z najväčších čínskych bánk sa stala členom elitnej skupiny hráčov, ktorí riadia výkyvy práve na tomto kľúčovom kove.

CME Group, ktorá prevádzkuje proces tvorby cien striebra v Londýne na konci minulého týždňa poznamenal, že China Construction Bank sa oficiálne pripojila k procesu určovania cien striebra. Patrí tak medzi významných hráčov kde patria HSBC, JPMorgan Chase, Bank of Nova Scotia, Toronto Dominion Bank a UBS.

Súvisiace:
Čína už začína dominovať na trhu fyzickej výmeny zlata
Čína vytvorila obrí investičný fond zlata, aby rozšírila svoj vplyv na trhoch

Tieto skupiny sa už podieľajú na rôznych cenových ponukách, ktoré majú vplyv na stanovenie oficiálnej ceny striebra v Londýne. Čína tak bude mať prvýkrát priamy vplyv na tento proces.

Expanzia do Číny je sama o sebe významnou. A vstup China Construction Bank na trh by mohol mať aj niektoré ďalšie významné dôsledky pre drahé kovy.

Najmä pokiaľ ide o meny. Čínska banka potom uviedla, že bude podporovať rozvoj denominovaných futures kontraktov v čínskej mene (juane) s fyzickým dodaním v Londýne.

Zdroj: Wall Street Journal, Mining

Facebook komentár