Jedna z najstarších amerických búrz bola práve predaná do Číny.

V piatok bolo oznámené dosiahnutie dohody, kde 134-ročnú burza v Chicagu získa skupina, ktorú vedú čínski investori.

Nákup zrealizovala Chongqing Casin Enterprise Group, ktorá je americkou investičnou spoločnosťou zo strany Číny a mala by krajine poskytnúť oporu na obrovskom americkom akciovom trhu.

Problémová burza v Chicagu je veľmi malým hráčom v tomto svete, ktorého prítomnosť je zatienená značkou Nasdaq, kultovou New York Stock Exchange a novšími skupinami.

Súvisiace: Mapa sveta: Trhová kapitalizácia jednotlivých krajín

Počas januára, práve Chicago Stock Exchange mala dosah na iba 0,5% objemy obchodov v USA, čím je tretím najmenší hráčom.

Podmienky akvizície neboli zverejnené. Súkromne držaná Casin Group bola založená v roku 1997 a má investície v oblasti nehnuteľností, ochrany životného prostredia, financií a ďalších oblastiach. Chicagská burza bola vlastnená menšou skupinou, ktorá zahŕňala Bank of America, E*Trade, Goldman Sachs a JPMorgan Chase.

Zatiaľ nie je jasné, či toto získanie malej Chicagskej burzy bude čeliť nejakým politickým prekážkam. Niektorí vedúci zákonodarcovia sa snažili zablokovať pokus o prevzatie NYSE v roku 2011 od nemeckej spoločnosti Deutsche Boerse. Dosiahnutie dohody sa neskôr nepodarilo a NYSE v roku 2012 získala Intercontinental Exchange (ICE).

Joel Hasbrouck, ktorý je profesorom financií na New York University povedal: “Burza v Chicagu je malým hráčom. Rozhodne nie je tak ikonickou ako New York Stock Exchange.”

Pre zahraničné väzby na burzách v USA existuje určitý precedens. Napríklad v roku 2007 sa OMX spojila s Nordic exchange, čím sa vytvorila skupina Nasdaq OMX Group. Od tej doby zmenila svoj názov späť na Nasdaq.

Napriek tomu, Joe Saluzzo, ktorý má na starosti obchodovanie v spoločnosti Themis Trading uviedol skutočnosť, že zahraničná skupina by mohla čoskoro ovládať trh výmeny USA, čo môže vyvolať obavy o bezpečnosť.

Saluzzo ďalej poznamenal: “Zahraničné vlastníctvo otvára potenciál pre únik informácií, kde ho môžu začať využívať. Ak by som bol investorom, mal by som z toho určité obavy.”

“Ak sú informácie bezpečné, nemám s tým žiadny problém.”

Súvisiace: Čína práve v tejto krajine míňa svoje miliardy

Čína v tomto roku realizuje nákupnú horúčka. Jej najväčší obchodom bolo prevzatie švajčiarskeho obra z oblasti chemikálií – Sygenta, začiatkom tohto týždňa, v hodnote 43 miliárd dolárov. Čínske spoločnosti zatiaľ v roku 2016 oznámili, že plánujú nakúpiť 66 zahraničných firiem, v hodnote 68 miliárd dolárov.

Sayena Mostowfi, ktorá je vedúcou akciového výskumu pre spoločnosť TABB uviedla, že dohoda s Chicago Stock Exchange predstavuje určitý fakt dôvery ohľadom akciového trhu v USA.

Poznamenala: “Máme jeden z naj-likvidnejších a efektívnych akciových trhov vo svete. Ľudia sa na nás pozerajú, ako model ktorého chcú byť súčasťou a chcú doň investovať.”

Zdroj: Bloomberg, NYTimes

Facebook komentár