Inovácie sú zdrojom rastu ekonomík. Nemôžeme sa stať produktívnejší bez nových technológií, stratégií a trhov. Podľa Elizabeth Curmi, analytičky v spoločnosti Citi Global Perspectives and Solutions, dokážu veľké inovácie vytvoriť svoje vlastné ekonomiky. Nové inovácie ako Internet vecí alebo elektrické autá vytvárajú svoje vlastné trhy. Ktoré inovácie ich budú nasledovať?

Spoločnosť Citi Global Perspectives and Solutions vytvorila zoznam 10 inovácií v rôznych oblastiach od biotechnológií až po energetiku, ktoré majú potenciál zmeniť spôsob, akým rozmýšľame o ekonomike. Toto je 10 alternatív, ktoré majú šancu stať sa ďalšími veľkými trendmi.

Súvisiace: Aké technológie stoja za „inteligentnými“ mestami

Big data v energetike

Big data je vlastne len módnym výrazom pre analýzu dát, ale mohla by zmeniť podnikateľské modely energetických spoločností a spoločností poskytujúcich verejné služby. Spoločnosti ako Solar city alebo Tesla začínajú dávať ľuďom alternatívne možnosti ako uspokojiť svoje nároky na elektrickú energiu. Ak tento trend bude pokračovať, tak v budúcnosti nebude hlavným zdrojom elektrickej energie obrovská elektráreň, ale ich vlastná štvrť pokrytá solárnymi panelmi.

Spoločnosti poskytujúce verejné služby by sa mohli stať sprostredkovateľom pre domácnosti a vďaka využitiu Big data by mohli pre ne vybrať najvhodnejší zdroj elektrickej energie, či už by išlo o solárne panely v ich susedstve alebo vzdialenú jadrovú elektráreň. „Mohlo by to spôsobiť, že elektrická energia by prestala byť komoditou“, tvrdí analytik spoločnosti City, Anthony Yuen.

Kontextový obchod

Vezmite si „Odporúčané“ návrhy na stránke Amazonu, domyslite si ich vo vašej chladničke, na prístrojovke auta alebo displeji smartfónu a máte predstavu, čo by kontextový obchod mohol znamenať. Umožňoval by zákazníkovi kúpiť si kedykoľvek a kdekoľvek to, čo potrebuje. Vaša chladnička si bude schopná všimnúť, že sa vám míňa hummus, tak vám navrhne jeho dokúpenie.  Budete chatovať s priateľmi o párty cez Facebook Messenger a aplikácia vám navrhne objednanie taxi cez Uber, aby vám pomohla dostať sa tam. Tento typ  inteligentných  predajných návrhov príde čoskoro a bude veľkou príležitosťou pre spoločnosti, ktoré budú chcieť osloviť zákazníkov v čo najvhodnejšom okamihu.

Priamy predaj zákazníkom

Etsy dáva možnosť malým výrobcom predávať priamo svojim zákazníkom a stránky ako Squarespace umožňujú malým spoločnostiam vytvoriť eshopy pre svoje produkty. Tieto trhoviská pre priamy predaj zákazníkom sa otvárajú vo veľkom vďaka internetu a predstavujú veľmi dobrú príležitosť na rozvoj týchto odvetví, ktoré boli doteraz obmedzované obchodnými sieťami a distribútormi.

Súvisiace: Futuristické farmy na vode môžu zahnať svetový hlad…alebo stroskotať

Epigenetika

Genetické choroby je extrémne ťažké liečiť a chybné gény sú príčinou mnohých druhov rakoviny. Epigenetika predstavuje oblasť zaoberajúcu sa vývojom skupiny liekov, ktoré dokážu vypnúť alebo zapnúť cieľové gény a tak zastaviť rakovinu a umožniť ďalším liekom ako napr. imunoterapeutickým eliminovať rakovinové bunky.

Dizajn zariadení v budúcnosti

Ohybné displeje, nové materiály alebo augumentovaná realita môžu byť  faktormi, ktoré sa budú podieľať na novej vlne dizajnu technologických zariadení. Telefóny možno budú vyzerať ako peňaženky so skladacími displejmi a televízory budú tenké ako papier a bude ich možné jednoducho zrolovať a zobrať so sebou kamkoľvek. „Možno už začiatkom roka 2017 príde vlna týchto zariadení“ uviedol  Arthur Lai, analytik v Citi.

Smart box

Keď budú všetky zariadenia pripojené k internetu, asi budeme potrebovať spôsob, akým budú môcť navzájom komunikovať. Internet vecí prináša trend „smart“ do mnohých každodenných technológií a tak boj o zariadenie, ktoré ich spojí dohromady bude asi veľký. Ak by nejaká spoločnosť ako Google alebo Apple dokázal vytvoriť štandard, vďaka ktorému by tieto zariadenia dokázali spolupracovať, mohol by vzniknúť trh pre „krabičku“, ktorá by všetky IoT zariadenia spojila.

Next-gen optické technológie

Yigal Nochomovitz, analytik v Citi, odhaduje, že do roku 2020 bude až 21 miliónov ľudí v Spojených štátoch trpieť poruchami zraku. Ak budú objavené nové spôsoby trvalej liečby týchto ochorení, mohli by nahradiť aktuálne postupy a očné kvapky. Malé implantáty, ktoré by umožnili dlhodobo zabezpečovať prísun liekov priamo do pacientovho oka by mohli zväčšiť tento trh o 13 miliárd dolárov počas nasledujúcich 15 rokov.“ uviedol Nachomovitz.

Open-source robotika

Roboty zvyčajne vykonávali často sa opakujúce úlohy, ktoré bolo možné jednoducho naprogramovať. Vďaka novým pokrokom v rôznych oblastiach majú priemyselné roboty väčšiu bázu technológií, z ktorých môžu ťažiť a môžu tak vykonávať úlohy, ktoré si vyžadujú viac spolupráce a komunikácie. Martin Wilkie, analytik v Citi, tvrdí, že tento typ inovácií by mohol spôsobiť dvojnásobný rast trhu s priemyselnou robotikou do roku 2020.

Termoplastické podmorské potrubia

Hlbokomorská ťažba ropy predstavuje oblasť s obrovským potenciálom rastu v ropnom priemysle, ale spája sa s vysokými nákladmi. Pokročilé plastické potrubia majú vyššiu životnosť, sú lacnejšie a ich inštalácia je jednoduchšia v porovnaní s klasickými oceľovými potrubiami. To by mohlo výrazne znížiť náklady v ropnom priemysle.

Súvisiace: Goldman Sachs: 4 megaznačky ktoré bude dominovať maloobchodu

Polovodiče s veľkou šírkou zakázaného pásma

Kremík bol kľúčovým materiálom pre výrobu polovodičov, ktoré sú súčasťou takmer všetkej modernej elektroniky. Technológie na báze kremíka sa však blížia na hranice fyziky čo sa týka rýchlosti a veľkosti. Inovácie v oblasti polovodičov s veľkou šírkou zakázaného pásma by mohli v budúcnosti priniesť menšie a výkonnejšie čipy.

Preložil: Jakub Kordík

Zdroj: Citi Global Perspectives and Solutions

Facebook komentár