Čínsky audit miestneho vládneho dlhu môže zistiť, že objem pôžičiek sa v súčasnej dobe navýšil až na 17,5 biliónov čínskych juanov (2,85 biliónov amerických dolárov), z 10,7 biliónov juanov na konci roka 2010, podľa banky Société Générale, čo predstavuje nárast o viac ako 60 percent.

Čínska štátna rada v nedeľu nariadila Národnému kontrolnému úradu, aby vykonal rozsiahli audit dlhov vládnych agentúr, čo by znamenal druhé najväčšie komplexné preskúmanie celoštátnych výdavkov v tejto krajine, akosa  Peking snaží vykonávať jeho úsilie s cieľom obmedziť vplyv rizík na druhé najväčšieho hospodárstvo sveta.

“Tento plán prichádza len niekoľko dní po oznámení opatrení uvoľňovania. Žiadosť o tento audit sa nám zdá, ako ďalšia správa od vedenia, že sa snažia dať do poriadku riziko z dlhov, aj napriek rastúcemu znepokojeniu nad ekonomickým rastom,” poznamenal Wei Yao, analytik banky Société Générale v Číne, s odkazom na mini balík fiškálnych stimulačných opatrení na posilnenie rastu, ktorý vláda predstavila v minulom týždni.

Yao taktiež poznamenal: “Podľa nášho názoru je to však rozumná voľba. Avšak, môže to predstavovať určitý tlak k ďalšiemu spomaleniu rastu v blízkej budúcnosti.”

Dlh miestnych vládnych orgánov je považovaný za kľúčové riziko pre finančnú stabilitu v Číne. Ratingová agentúra Fitch na začiatku tohto roka znížila dlhodobý rating tejto krajiny v miestnej mene na A-plus z AA-mínus.

Od začiatku roku 2008 celosvetová finančná kríza viedla k nárastu nákladov na pôžičky mnohých miestnych vlád, na financovanie stavebných projektov. Avšak existujú rastúce obavy o ich schopnosť splatiť dlh, lebo neveria, že by toľko investícií mohlo generovať také výnosy. Z dôvodu neobývaných bytov v rozsiahlych oblastiach krajiny, taktiež známych ako “mestá duchov” a mnohých “ciest do neznáma”, alebo mostov postavených za predpokladu posilnenie infraštruktúry, ktoré sa takmer nevyužívajú.

Kerry Series, investičný riaditeľ v spoločnosti Eight Investment Partners povedal, že vláda vysiela jasný signál, že je v miestnom vládnom dlhu vidno vážne riziká.

Dodal: “Všetci vieme, že to predstavuje problém, ale je povzbudivé, že sa ho snažia riešiť.. Dúfajme, že je to začiatok tohto procesu.”

Neistota nad tým, čo audit môže odhaliť znepokojil domácich investorov, ako hlavný čínsky akciový index Shanghai Composite dnes klesol o 1,7 percenta.

Chris Weston, hlavné analytik z IG markets povedal: “Čínski investori sú pred týmto preskúmaním dlhov prebiehajúceho po celej krajine zjavne nervózni, a podľa všetkého sa preskúmanie zameria aj na dlh menších miest. Sme v očakávaní výsledkov.”

Podľa Tama Eddieho – šéfa investícií v hedžovom fonde Central Asset Investments: “Celkový vládny dlh sa bude pohybovať okolo 45 až 60 percent HDP. Oproti Západu, je to stále zvládnuteľný problém.”

Americký vládny dlh dosahuje viac než 100 percent hrubého domáceho produktu krajiny. Dlh Japonska je aktuálne okolo 240 percent jeho ekonomického výkonu.

Zdroj: SFGate

Facebook komentár