Vyfukovanie bublín môže byť zábavné, ale dokonca aj deti vedia, že ku konci vždy príde k splasnutiu. Avšak uvedomujú si to aj investori?

Namiesto kyslíka, bubliny aktív rastú z dôvodu lacných peňazí a neprimeraných očakávaní investorov.

Za posledných sedem rokov investori žili v ére extrémne nízkych úrokových sadzieb. Investori boli v podstate nútení investovať do rizikovejších aktív, keďže sa snažili zarobiť peniaze. To zvyšuje potenciál pre ďalšie bubliny v štýle dot-com (a následného krachu), kde ocenenie bolo naozaj veľmi ďaleko od základov.

Takže deje sa to isté aj dnes? Možno.

Peter Boockvar, ktorý je hlavným analytik trhu v investičnej spoločnosti Lindsey Group poznamenal: “Bubliny je vidno všade. Keďže investori čelili nulovým až negatívnym úrokovým sadzbám a obrovskému množstvu vytlačených peňazí, ako by mohli zabrániť vytvoreniu určitých druhov bublín?”

Je príliš skoro na to s istotou povedať, ale existujú niektoré triedy aktív, ktoré sú označované za možné bubliny:

1) Dlhopisy

Mnoho investorov verí, že obrovský býčí trh s dlhopismi sa vzpiera gravitácii.

Najzreteľnejšou známkou toho, že veci nie sú správne ohodnotené je, že výnosy dlhopisov v Európe sa reálne stali negatívnymi. To by sa však nemalo diať. Investori tak v podstate platia, za možnosť vlastniť vládny dlh krajín, ako je Francúzsko a Nemecko, keďže na začiatku tohto roka predali päťročné dlhopisy s negatívnym výnosom.

Boockvar ďalej poznamenal: “Cenné papiere s fixným príjmom čelia impozantnej bubline po celom svete.”

Otázkou je, čo sa stane so zvyškom finančného systému v prípade, že  dlhopisový trh zasiahne obrovská korekcia, keď Federálny rezervný nakoniec zvýši sadzby, najmä vzhľadom pre obavy ohľadom likvidity u aktív s pevným výnosom.

Súvisice: Deutsche Bank: Bublina musí pokračovať, aby udržala “súčasný finančný systém”

2) Startupy

Mladé technologické spoločnosti sú neustále rastúcimi alebo dosahujú vysoké príjmy (nie však ziskovosť) a v súčasnosti naozaj zažívajú dych berúce tempo získavania peňazí.

Startupy s väčšími menami, ako Airbnb, Lyft a Pinterest sú pripísali veľké množstvo finančných prostriedkov, čím svojou kapitalizáciou vedia súperiť s verejnými spoločnosťami. Spoločnosť aplikácie Uber sa údajne oceňuje až na 50 miliárd dolárov.

Snapchat vo februári údajne zbieral finančné prostriedky, čím sa jeho ocenenie dostalo na 19 miliárd dolárov, čo znamená zdvojnásobenie jeho hodnoty a to iba decembra.

Investor Mark Cuban na adresu startupov povedal, že ich bublina je “oveľa horšia” ako tá dot-com. A dokonca aj CEO spoločnosti Snapchat, Evan Spiegel varoval pred nadchádzajúcou “korekciou” v oblasti rozmáhajúceho sveta startupov.

Kolaps na trhu pre IPO by mohol zasiahnút dôveru v technologický sektor a ekonomiky v širšom zmysle.

Ankur Patel, ktorý je hlavným investičným riaditeľom spoločnosti R-Squared Macro Management poznamenal: “Mohlo by to byť predchodcom väčšieho efektu nákazy.”

3) Čína

Hlavný akciový trh má za sebou naozaj impozantný rast. V tomto roku získal viac než 100% a to napriek faktu, že hospodársky rast už dlhšie obdobie spomaľuje.

Tieto obrovské zisky sú poháňané ľahko vytváranými peniazmi od čínskej centrálnej banky. Drobní investori sú predbiehajú v tom, aby mohli byť toho súčasťou, keďže milióny ľudí vykonáva otvorenie nových obchodných účtov pre obchodovanie s akciami.

Bank of America Merrill Lynch v piatok varovala, že “riziká pre ocenie trhov v Číne sa zvyšujú”, keďže sa stávajú “prišli pomätenými” z menových podmienok, firemných ziskov a hospodárskeho rastu krajiny, ktoré v posledných mesiacoch jednoznačne spomalili.

Investori podľa BofA naliali počas minulého týždňa do fondov Číny až 4,5 miliardy dolárov, čo je najväčší týždenný príliv od apríla roku 2008.

Boockvar poznamenal: “Tu je vidno naozaj približovanie k masivnej bubline.”

Súvisiace: MARC FABER: Čína nemá bublinu úverov – má obrovskú bublinu úverov

4) Technologické akcie

Investori sú na pozore, keďže je vidno znamenia, že býčí trh v akciách by mohol byť prehnaný. Americký akciový trh môže byť drahší, ako iné trhy vo svete, ale rally si v posledných mesiacoch užíva oddychu. Americký akciový index S&P 500 je v tomto roku menej ako 3% zisku.

To neznamená, že niektoré oblasti trhu nemôže čeliť bubline. Patel ukázal na akciové spoločnosti malej kapitalizácie, rovnako ako akcie spoločnosti zo sektora technológi a biotechnológií.”

Dokonca aj vedúca predstaviteľka Fedu, Janet Yellenová vlani v lete varovala, že menšie biotechnológické spoločnosti a akcie sociálnych médií vyzerajú byť tak trochu nadhodnotené.

5) Umenie

Nie je to len o akciách a dlhopisoch, ktoré sa zdajú byť problematickými. Luxusný trh s umením sa zdá byť v poslednej dobe taktiež v razantnom raste. Aukčná sieň Christie’s na začiatku tohto roka predala umenie za tri týždne v hodnote 1,5 miliardy dolárov, vrátane obrazu Pabla Picassa, ktorý sa predal za rekordných 179 miliónov dolárov.

Známy dlhopisový investor Bill Gross v poznámke pre klientov minulý týždeň napísal: “Keďže akciové trhy dosahujú zisky, tieto peniaze pochopitelne musia niekam smerovať a tak sa ich investori snaži vkladať do iných aktív.”

Nouriel Roubini, ktorý predpovedal krízu v roku 2008, nedávno vydal varovanie kde poznamenal, že nedostatok transparentnosti v cenách umeleckých diel smeruje k “modnemu výstrelku, potom módnemu trendu a neskôr k mánií – a potenciálnej bubline.”

Súvisiace: Tu je 11 zvláštnych vecí, ktoré ľudia používajú na uskladnenie ich bohatstva

6) Luxusné byty v New Yourku

Už pred krízou sa nám ukázala bublina na trhu bývania, čím sa trh realít môže občas dostať mimo realitu.

Niektorí pozorovatelia pozorne sledujú trh pre luxusné byty a ďalšie nehnuteľnosti v horúcich destináciách, ako je Manhattan.

Nový byt v Manhattane bude v budúcom roku stáť viac ako 3 milióny dolárov a priemerná štvorcová stopa by mala byt na úrovni 2158 dolárov (podľa CityRealty).

Dvojúrovňový podkrovný mezonet v Manhattanskom mrakodrape One57 sa v januári predal za rekordných 100,5 miliónov dolárov.

A čo teraz?

Iba čas ukáže, ktorá – ak vôbec – trieda z týchto aktív je v skutočnosti v území bubliny.

A aj keď sú, to neznamená, že ich beh v dohľadnej dobe skončí. V čase je veľmi náročné nájsť ten správny moment, kedy bubliny splaskne.

Boockvar nakoniec povedal: “Nikto nevie, kedy sa tieto veci skončia. Mohli ste si kúpiť podiel v bubline roku 1998 a tým by ste zažili razazntný rast akciovéo indexu Nasdaq v roku 1999.”

Samozrejme ak by ste v nej zostali aj cez rok 2000, už by ste nazažili toľko radosti.

Zdroj: Bloomberg, Wall Street Journal

Facebook komentár