Nie je žiadnym tajomstvom, že Donald Trump je nespokojný s Federálnym rezervným systémom a jeho vedúcou predstaviteľkou – Janet Yellenovou.

Aktuálne Trump viní Fed s vytvorenia “falošnej ekonomiky”, s dôrazom na extrémne nízke úrokové sadzby.

Republikánsky prezidentský kandidát pre agentúru Reuters poznamenal: “Držia úrokové sadzby nízke, keďže nechcú, aby všetko ostatné prepadlo.”

Trump povedal, že “jediná vec, ktorá je jednoznačne umelou, je akciový trh.”

Súvisiace: Ako rástol majetok Donalda Trumpa voči iným úspešným miliardárom

Jedná sa o najnovším príklad Trumpových pochybností okolo stavu býčieho (rastúceho) trh akcií a kritizuje Federálny rezervný systém, inštitúciu ktorá sa usiluje o to, aby sa predišla spájaniu s politickými názormi.

Trump už skôr obvinil Fed a Yellenovú z udržovania nízkych úrokových sadzieb, keďže mali pomôcť ekonomickým číslam prezidenta Obamu. Obama nominoval Yellenovú, ako prvú predsedníčku Centrálnej banky USA, v októbri roka 2013.

Trump pre agentúru Reuters ďalej uviedol: “Máme veľmi neekonomické prostredie,” … “V určitom bode sa sadzby budú musieť zmeniť.”

Tieto jeho vyjadrenia prichádzajú v chúlostivom období pre Fed. Koncom tohto mesiaca by centrálna banka mala rozhodnúť, či americká ekonomika je dostatočne zdravou, aby zvládla druhé zvýšenie úrokových sadzieb od Veľkej hospodárskej krízy.

Trump určite nie je jedinou osobou, ktorá kritizuje Fed pre udržanie nízkych sadzieb počas tak dlhého obdobia. Kritici argumentujú, že umelo nízke úrokové sadzby vytvoria ďalšie bubliny aktív, ako aj bublinu na trhu nehnuteľností, ktorá skončila tak, že v poslednom desaťročí poškodila celú ekonomiku.

Úrokové sadzby počas recesie boli v USA znížené až takmer k nule.

Iní sa domnievajú, že nízke sadzby sú nevyhnutné, pretože americká ekonomika pokračuje v dosahovaní tempa, pod svojím potenciálom a je zasiahnutá turbulenciami v zámorí.

Trump je však vo vyjadreniach pre nízke sadzby tak trochu nestálym.

V októbri 2015, Trump poznamenal, že Fed núti investorov vykonávať “nafukovanie akciového trhu”, ktorý je v polčase “bubliny”.

Avšak, Trump taktiež pre časopis Fortune v apríli uviedol, že by bolo “desivé”, ak by Fed dnes zvýšil sadzby. “Najlepšia vec, ktorú sme mohli pre nás mohli spraviť, sú nízke úrokové sadzby.”

Súvisiace: Ako môže Trump vďaka USA “tlačiť peniaze”

V každom prípade, s novým predbežnými výsledkami hlasovania preukazujúcimi, Trump vymazal svoj nesúlad proti Hillary Clintonovej, avšak verejná kritika Fedu nemusí dobre sedieť trhom.

Greg Valliere, ktorý je hlavným analytikom zo spoločnosti Horizon Investments, v poznámke ku klientom napísal: “Najväčšou divokou kartou, môže byť možnosť Trumpového sporu s Federálnym rezervným systémom, ale trhy to určite nepoteší,” … “Ak vyhrá, mohlo by byť vidno verejné nepokoje medzi Trumpom a Janet Yellenovu.”

Zdroj: WSJ, MarketWatch

Facebook komentár