Len pár hodín predtým, ako prezident Obamu mal prejav ohľadom stratégie, sme si mysleli, že stojí za zmienku, že dôvera Američanov vo federálnu vládu, riešiť medzinárodné problémy klesla na rekordné minimá – 43%.

Dôvera vo vládu zvládnuť medzinárodné problémy podľa Gallupovho ústavu v poslednom roku klesla o 17 percentuálnych bodov, keď Obamova administratíva plánuje vojenskú akciu proti Sýrii. Nie je prekvapením, že dôvera v demokratov zostáva vyššia a dôvera v republikánov sa prepadla.

Ale nie je to len o medzinárodných otázkach: Iba 40% Američanov má dôveru v to, že vláda zvládne domáce problémy – a aj tento podiel je na rekordných minimách.

Zo správy Gallupovho ústavu:

Dôvera Američanov vo vládu, riešiť medzinárodné problémy klesla o 17 percentuálnych bodov, keď Obamova administratíva plánuje vojenskú akciu proti Sýrii. Rusko neskôr sprostredkovalo dohodu o odvrátenie tejto akcie. Minuloročný prieskum poukázal na to, že menej ako polovica Američanov ma vieru v schopnosti federálnej vlády vysporiadať sa s medzinárodnými hrozbami. Keďže je situácia na svetovej scéne zdanlivo nestabilná, dôvera verejnosti sa v tomto roku znížila o ďalších šesť percentuálnych bodov.

Podobne, dôvera v schopnosť vlády zvládať domáce problémy sa v tomto roku mierne znížila, po väčšom poklese v roku 2013. Hoci situácia ekonomiky sa zlepšila, môže byť zatienená miernym kolapsom vo Washingtone, čo viedlo k malým formálnym vládnym opatrenia na riešenie dôležitých domácich výziev, ktorým čelia Spojené štáty. V skutočnosti, Američania stále zmieňujú nespokojnosť s vládou za jeden z najdôležitejších problémov, ktorým táto krajina čelí v roku 2014.

Úroveň dôvery vo vládu zvládnuť domáce i medzinárodné záležitosti je takmer polovica toho, čo Gallup oznámil na najvyššom bode, krátko po teroristických útokoch 9/11. V októbri roku 2001, 83% z nich dôverovalo v schopnosť vlády vysporiadať sa s medzinárodnými problémy a 77% dôverovalo v jej schopnosť zvládnuť tie domáce.

Časť demokratov vo federálnej vláde boli v posledných dvoch rokoch ďaleko menej otrasení, ako republikáni a nezávislí.

Dôsledky

Gallup nikdy v histórií nezaznamenal nižšiu mieru dôvery vo federálnu vládu riešiť naliehavé problémy, ako v súčasnosti.

To zahŕňa aj éru Watergate v roku 1974, kedy iba 51% Američanov dôverovalo v schopnosti vlády zvládnuť domáce problémy a 73% dôveryhodnosť v schopnosť vyrovnať sa s medzinárodnými problémami a taktiež na konci Bushovej vlády, keď jeho práca priniesla obľubu dôsledne nižšie, ako 40% a často nižšie, ako 30%.

* *

Kľúčovou otázkou do budúcnosti ostáva, či sa dôvera Američanov vo federálnu vládu môže niekedy obnoviť.

Zdroj: LATimes, WSJ, Gallup

Facebook komentár