Bývalý kubánsky vodca a dlhoročný nepriateľ USA – Fidel Castro počas posledného víkendu oslávil 90. narodeniny, čo je zhruba 58 rokov po tom, čo on a kolegovia (revolucionári) získali kontrolu nad ostrovom, v roku 1958.

Kým starší Castro s ohľadom na túto príležitosť nevykonal žiadne verejné vystúpenie a vládu krajiny vedie jeho 85-ročný brat Raúl, jeho už vôbec nieje vidno na žiadnych špeciálnych akciách. Kubánci si ho však veľmi vážia.

Producent kubánskych cigár – Jose Castelar a tím pomocníkov pracovali 12 hodín denne po dobu 10 dní, aby mu vedeli vyrobiť cigaru o dĺžke 90 metrov. Castelar pre agentúru AFP poznamenala: “Je 90 metrov dlhá, pri príležitosti 90 rokov nášho bývalého vodcu.”

Castro však nefajčí už od roku 80. rokov. V rozhovor, počas roka 1985 poznamenal: “Už som si cigaru nezapálil niekoľko mesiacov,” … “Už dávno som došiel som k záveru, že musím urobiť obetu pre (kubánske) verejné zdravie a bolo ním rozhodnutie – prestať fajčiť.”

Castro, formálne v roku odovzdal moc jeho bratovi Raulovi, keďže čelil črevnej chorobd a následnej nepodarenej operácií, mal život v nebezpečenstve. Revolučný vodca podľa kubánskych predstaviteľov taktiež prežil viac ako 600 pokusov o život, hoci tento počet nemôže byť nejako potvrdeným.

Súvisiace: Táto spoločnosť cigár sa chystá explodovať, ak USA zruší embargo na Kubu

Tieto pokusy o atentát zahŕňajú úsilie zo strany americkej mafie, ktorá bola vytlačená z lukratívnych hotelov a hazardných hier, počas Castrovej revolúcie, rovnako ako sa americká vláda snažila presvedčiť ľudí blízkych kubánskemu vodcovi, aby ho taktiež zabili.

V liste nazvanom “The Birthday” zverejnenom cez kubánske, štátom riadené médiá, Castro znova demonštroval jeho odpor voči hrozbám, ktoré sa proti nemu nahromadili a napísal: “Skoro som sa smial z machiavellistických plánov prezidentov Spojených štátov.”

A zatiaľ čo Raul je v posledných dvoch rokoch vzťahom s USA otvorenejší, Fidel vôbec nie je plachým ani v kritike Baracka Obamu, ktorý bol prvým americkým prezidentom na návšteve Kuby, od Calvina Coolidgeho v roku 1928.

Castrova kritika proti USA však neznamená, že sa uzavrel pred svetom.

Údajne dostal blahoprajný telefonát od ruského prezidenta Vladimíra Putina a  venezuelský prezident Nicolas Maduro bol aj údajne na ostrove, aby mu osobne zablahoželal.

Video z výroby 90-metrov dlhej kubánskej cigary:

Zdroj: The Independent, LATimes

Facebook komentár