Analytici varujú nad referendom, ktoré by prinútilo Švajčiarsku národnú banku, aby držala pätinu svojich aktív v zlate, čo by malo mať vplyv na devízové ​​trhy.

Dňa 30. novembra voliči v Švajčiarsku zamieria k volebným urnám, aby rozhodli o tom, či Švajčiarska Národná Banka (ŠNB) by mala podporiť držanie svojich rezerv v zlate a zdržať sa akéhokoľvek ďalšieho predaja švajčiarskeho zlata.

Referendum navrhnuté ultra-konzervatívnou Švajčiarskou ľudovou stranou bude taktiež vyžadovať, aby banka mohla repatriovať všetky švajčiarske zlaté rezervy, ktoré sú v súčasnej dobe v držbe mimo Švajčiarska.

Súvisiace: 12 faktov o Švajčiarsku, ktoré vám vyrazia dych

Zákaz predaja zlata by nadobudol okamžitú účinnosť a ŠNB bude mať päť rokov, na to, aby dosiahla požadovaný podiel 20 percent.

Devízové ​​trhy budú pravdepodobne najviac zasiahnuté týmto krokom. Pred tromi rokmi ŠNB sa zaviazala zabezpečiť konkurencieschopnosť krajiny tým, že drží švajčiarsky frank nad nastavenou úrovňou 1,20 frankov za euro. Každý krok k posilneniu zlatých rezerv by mohol dať túto “úroveň” pod tlak a pravdepodobne vyvolá ďalšiu slabosť eura, na zákalde čoho bude švajčiarsky vývoz drahší.

Hlavný forexový analytik Societe Generale, Sebastien Galmi uviedol: “Investori by mohli použiť výsledky hlasovania, ako výhovorku na spochybnenie tejto dôležitej úrovni menoého páru EUR/CHF a trh potom začne špekulovať, že ŠNB vykoná zníženie úrokových sadzieb do záporných hodnôt a to najmä keďže krátkodobé sadzby v eurozóne sú na nižších úrovniach, ako tie vo Švajčiarsku.”

Galov ďalej poznamenal: “Počas päťročného obdobia, ŠNB bude musieť predať časť svojich devízových rezerv, alebo teoreticky vytlačiť peniaze na financovanie kúpy zlata.”

Dodal: “Na nákup 1783 ton zlata by v súčasnej dobe potrebovala 68 miliárd amerických dolárov a vykoná to najmä tým, že predá eurá a doláre.”

Centrálna banka vyhlásila, že tieto opatrenia by Švajčiarsko poškodili, keďže by to ohrozilo nezávislosť centrálnej banky a taký rozsiahly nákup zlata by sa ukázať, ako veľmi nákladný.

Posledné prieskumy verejnej mienky ukázali, že 44 percent respondentov je v prospech hlasovania. Riadiaci člen predstavenstva ŠNB, Fritz Zurbruegg na konferencii v Ženeve počas minulého týždňa poznamenal, že prijatie takýchto opatrení by bolo “veľmi vážne”.

Novinárom povedal: “Pre ŠNB nie je normálne zaujať takýto štýl politiky. Je to iniciatíva, ktorá vážne poškodzuje našu schopnosť plniť svoje právny mandát. To bude mať vážny dopad na vykonávanie našej nezávislej menovej politiky”.

Európsky analytik pre celosvetové trhy u najväčšej banky Japonska – Bank of Tokyo-Mitsubishi, Derek Halpenny povedal: Víťazstvo referenda ohľadom “Záchrany nášho švajčiarskeho zlata” by pravdepodobne malo byť považované za prvé znamenie dôvery verejnosti v porazenosť systému “fiat peňazí” – peniaze, ktoré sú zákonným platidlom, ale nie sú ručené žiadnou fyzickou komoditou, ako je zlato.

Súvisiace: Základný príjem vo Švajčiarsku – 2 500 frankov mesačne pre každého

Ďalej poznamenal: “V dlhodobom horizonte, posun späť k oveľa väčším objemom zlata by franku len pomohlo posilniť status bezpečného útočiska. Mena, ktorá je z väčšej časti (ako je všeobecne zvykom) ručená zlatom, pravdepodobne bude čerpať väčší príliv kapitálu počas obdobia veľkej averzie k riziku na finančných trhoch.”

Nakoniec uviedol: “Zlato ako percento z celkových aktív ŠNB bolo predtým na vyššej úrovni, ako 20 percent, ale zavedenie limitu by malo byť považovaná za obmedzenie schopnosti orgánov k devalvácii franku, za účelom odstránenia inflácie. Ak by sme sa mali domnievať, že ŠNB chce udržať stabilitu kompozície relatívne stabilnej meny, potom by bolo potrebné vykonať predaj eur.”

Zdroj: MarketPulse, MoneyWeek

Facebook komentár