Francúzsky podnikateľ Xavier Niel, spolu s niekoľkými ďalšími partnermi a prvými 70 miliónmi dolárov v roku 2013 založil špeciálnu školu s názvom “42”, ktorá v Paríži slúži na vzdelávanie budúcich kóderov, softvérových inžinierov a podnikateľov. Čo je však o to zaujímavejšie je fakt, že sa na škole neplatí žiadne školné a nevyučujú tam fyzicky žiadni učitelia.

Všetko prebieha formou dochádzky do špeciálne vybavených, nonstop bežiacich učební, kde sú na pripravených počítačoch jednotlivé lekcie, ktorými študenti prechádzajú a potom pracujú v skupinách na špeciálnych úlohách. Teraz Xavier, ktorý si počas podnikania v technológiách zarobil približne 8,1 miliardy amerických dolárov a ktorý mimochodom nikdy nedokončil strednú školu, rozhodol investovať vyše 100 miliónov dolárov do otvorenia ďalšej školy v Silicon Valley. Tá má byť v najbližších 5 rokoch domovom až pre 10 tisíc študentov – samozrejme bez poplatku.

Súvisiace: Stážisti v Silicon Valley majú plat 7000 dolárov za mesiac

Okrem peňazí a podnikateľa, ktorí získal svoje imanie vo svojej firme s názvom Free (ponúka internetové pripojenie) má za sebou aj veľa podporovateľov – od Evana Spiegela zo Snapchatu, cez Jacka Dorseyho z Twitteru, až po zakladateľa spoločnosti Slack – Stewarta Butterfield – tí pravdepodobne mimo ďalšej podpory využijú študentov, ktorí absolvujú 3-5 ročný program vo “42” ako svojich budúcich zamestnancov.

Súvisiace: Týchto 10 technologických firiem platí najlepšie vstupné platy

Požiadavky sú navyše vcelku prosté – netreba žiadny titul, ani dokončená stredná škola – rovnako tak študenti na konci nezískajú žiadne formálne potvrdenie o dokončenie štúdia. Prihlásiť sa môže ktokoľvek od veku 18 do 30 rokov, kto sa počas špeciálneho úvodného mesiaca, v ktorom je potrebné zvládnuť náročné úlohy v 100-hodinových “pracovných” týždňoch, ukáže schopným.

Škola by sa mala objaviť v kalifornskom Fremonte a okrem iného ponúkne aj internátnej priestory pre 300 až 600 študentov. Záujem sa očakáva obrovský, podľa VentureBeat sa počas 3 rokov v Paríži prihlásilo vyše 200 tisíc študentov a 2500 zatiaľ dokončilo program.

Zdroj: TechCrunch, ZDnet

Facebook komentár