Nedávno šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde odmietla úvahy o menovej vojne vyjadrením

Je veľa rečí o menových vojnách, ale nevidíme nič také, ako menové vojny. Počujeme o menových ťažkostiach, ale nie o menových vojnách. Nevidíme žiadnu konfrontáciu, ale premýšľanie, dialóg, diskusiu a posledná schôdzka G-20 bola v tomto smere veľmi užitočná a produktívna.

V tomto článku sa budem zaoberať najjasnejšími dôkazomi o menovej vojne a jej dopadmi na ceny zlata.

Graf nižšie ukazuje  globálne rezervy od roku 2000 až do tretieho štrvťroku 2012.

(kliknite pre zväčšenie)

 

Globálne rezervy sa  zvýšili z $1.9 biliónov v roku 2000 na $11.2 bilióna v treťom kvartáli 2012. Globálne rezervy sa zdvojnásobili od začiatku roku 2007. Tieto čísla sú, podľa môjho názoru, najväčším dôkazom menových vojen. Po prvé, je to dôkaz agresívneho tlačenia peňazí, s cieľom prežiť najväčšiu finančnú krízu od Veľkej Depresie v roku 1929. Po druhé to naznačuje agresívne zásobovanie sa cudzími menami za účelom zabránenia posiľňovanie vlastnej meny. Zväčšovanie devízových rezerv poukazuje na obdobia finančnej represie, kedy sa krajiny takto snažia uniknúť z nadmerného zadĺženia. Musím podotknúť, že prvý faktor zahŕňa získanie obchodnej konkurencieschopnosti s cieľom podporiť hospodársky rast prostredníctvom slabšej meny.

Skôr ako uvediem dôvody, prečo si myslím, že menové vojny budú pokračovať a narastať, pozrite sa na graf, ktorý jasne ukazuje vzťah medzi rezervami a cenou zlata.

(kliknite pre zväčšenie)

Je jasné, že ceny zlata sa hýbu v tandeme so stúpajúcou úrovňou rezerv. Medzi zlatom a hodnotou rezerv je 98% korelácia za posledných dvanásť rokov. Je dosť zrejmé, že množstvo papierových peňazí rastie rýchlejšie ako množstvo fyzického zlata. Papierové peniaze preto strácajú hodnotu v porovnaní so zlatom.

Dôležitá je teda otázka –  Budú  zásoby rezerv pokračovať v raste ďalších 5-10 rokov?

Odpoveď je jasné ÁNO. A najdôležitejšie dôvody sú-

USA a Európa zostávajú vo fáze pomalého hospodárskeho rastu, s pomerne veľkými deficitmi. Je teda v ich záujme, mať slabšie meny, ktoré by mohli podporiť vývoz a tiež pomôcť pri prebiehajúcej finančnej represii.

CBO očakáva ďalšie zvýšenie deficitu USA o $10 biliónov v nasledujúcich desiatich rokoch. Tento deficit bude zdrojom ďalšej globálnej likvidity a pokračujúceho rastu v menových rezerv.

Japonsko agresívne vstúpilo do menovej vojny z inflačným cieľom  2%. Veľmi expanzívna politika japonskej centrálnej banky bude zvyšovať snahy ostatných krajín v devalvácii svojich mien.

Exportne orientované Ázijské krajiny budú tiež chcieť udržať svoje meny na nízkych úrovniach. To vyústí do globálneho menového konfliktu.

Vzhľadom k týmto faktom je zrejmé, že menové rezervy budú pokračovať v raste a podporovať tak stúpajúce ceny zlata. Korekcie v trende sa objavujú pri každej komodite, a tak by investori mali zvážiť aktuálnu korekciu na zlate ako vhodnú možnosť na kúpu.

Je vždy dobré mať fyzické zlato vo svojom portfóliu.  Investori ale môžu zvážiť aj ďalšie investície-

SPDR Gold Shares (GLD) – investícia kopíruje výkonnosť zlata

Ďalšou možnosťou je investícia do akcií spoločností tažiacich zlato, zvlášt v čase keď sa očakáva rast ceny zlata a ťažobné spoločnosti produkujú zisk.

The Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) je dobrou možnosťou na dlhodobé investovanie. ETF sa snaží replikovať výkon NYSE Arca Gold Miners Index. ETF má atraktívny P/E pomer 10,2, a rovnako atraktívnu cenu v pomere k peňažným tokom 5,3.

The Market Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) je ďalšou dobrou dlhodobou investíciou. ETF je napojené na Market Vectors Junior Gold Miners index. Tento index sleduje výkonnosť akcií verejne obchodovateľných firiem s malou a strednou kapitalizáciou, ktoré sa primárne venujú ťažbe zlata a/alebo striebra. Preto je riziko spojené s pozíciou v GDXJ relatívne vyššie v porovnaní s GDX. ETF podniky majú priemerne P/E pomer 9,0, a priemernú cenu v pomere k peňažným tokom 2,2.

Preložil: Vladimir Strenk

Zdroj: NÁŠ ANGLICKÝ WEB, ktorý ešte len rozbiehame – FinMarketWeb.com a jeho Facebook, ktorý má vyše 10 000 fans

Facebook komentár