Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou si púta pozornosť na celom svete, s nepokojmi na globálnych trhoch, ako ruskí vojaci vstúpili do oblasti Ukrajiny nazvanej Krym.

Keďže sa konflikt stupňuje, investori sa pýtajú, aké ďalšie následky by to mohlo mať.

A pretože Rusko je významným vývozcom energie v Európe, ozbrojený konflikt môže mať negatívny vplyv hlavne na EÚ – podľa analytikov banky Citi.

V poznámke pre klientov poznamenali: “Ak budú oznámené obchodné embargá (alebo niečo horšie), volatilita cien ropy a zemného plynu a cien ďalších energií sa všeobecne výrazne zvýši.” Ďalej uvádzajú:

Globálny trh s ropou je viac integrovaný než trh globálny zemného plynu, ktorý zostáva regionálne segmentovaný z dôvodu obmedzeného dosahu potrubí a obmedzených dodávok skvapalňovaného plynu, dopravy a skladovacej kapacity. Možné alternatívne zdroje dodávok a alternatívnych trhov robia trh plynu zložitejší (ako trh ropy) teda volatilita by mala byť väčšia ako cenová volatilita ropy. Vzhľadom k tomu, že obchodné embargo pravdepodobne zníži efektívne dodávky ropy a zemného plynu, efektívny dopyt v krátkodobom horizonte poviedie k tomu, že táto zvýšená volatilita by mala viesť k podstatne vyššej úrovni cien ropy, zemného plynu a elektriny.

Ed Conway zo Sky News zverejnil tento graf smerovania ruského vývozu plynu. Pozastavenie smerovanie plynu z Ruska môže najviac ublížiť Ukrajine, Nemecku a Turecku. To všetko za podmienok, ak tento konflikt bude pokračovať.

Pozrite sa na graf :


Zdroj: Twitter/Ed Conway

Facebook komentár