Od tejto jesene holandské mesto Utrecht začne jeho ambiciózny celoročný experiment: ľuďom budú dávať dostatočný základný mesačný príjem a to všetko bez podmienok.

Tento koncept je známy ako základný príjem.

Nepodmienený základný príjem alebo základný nepodmienený príjem je koncept systému sociálneho zabezpečenia pomocou pravidelnej peňažnej dávky potrebnej na dôstojný život vyplácanej všetkým ľuďom žijúcim na danom území bez akýchkoľvek podmienok, nezávisle na práci, sociálnej situácii a pod.

Súvisiace: Základný príjem vo Švajčiarsku – 2 500 frankov mesačne pre každého

Richard Nixon podobný nápad chcel vyskúšal v roku 1960. O desať rokov neskôr Kanada nakoniec zrealizovala vlastný experiment. A v roku 2016 sa Švajčiarsko chystá usporiadať kritizované referendum o relizácií základného príjmu.

Základný príjem sa má zatiaľ objaviť iba v čiastočne plnej sile z dôvodu logistiky a kvôli strachu zo zneužitia. Ale strach môže byť zavádzajúcim, aspoň v Holandsku, podľa lídrov experimentu.

Jacqueline Hartogsová, ktorá je hovorkyňou realizátora projektu poznamenala: “Súčasné pravidlá v oblasti starostlivosti sú byrokratické a svojím spôsobom sú založené na nedôvere.”

Hartogsová ďalej poznamenal: “Príjemcovia sociálnych dávok v Utrechte stratili svoje výhody, keď nemôžu nájsť svoju prácu, čo poukazuje na nedôveru.”

Ďalej poznamenáva: “V našom vedeckom experimente,” … “máme k ľuďom omnoho menej pravidiel, alebo takmer žiadne, ale musíme vedieť zistiť, či sa stále snažia.”

Výskumníci z mestskej rady a univerzity v Utrechte začlenia do projektu minimálne 250 príjemcov sociálnych dávok do piatich skupín: kontrolná skupina, pôsobiaca v rámci súčasných právnych predpisov, tri skupiny s obmedzenými pravidlami a nepodmienečná príjmová skupina, ktorá prijíma peniaze bez ohľadu na to, čo sa deje.

Súvisiace: Veľa zdravia, šťastia sociálne zabezpečenie?

Ak systém bude pracovať priaznivo, mohol by to byť prvý konkrétny príklad, kde by Základný príjem fungoval.

Almaz Zelleke, ktorý je politológom v New York University a exportom na Základný príjem poznamenal: “Či už však bude expandovať mimo Európy to je však iná vec.”

Malá veľkosť miest, ako je Utrecht by mohli podporiť úspech základného príjmu (mestská populácia: 311 367).

Holandsko je taktiež trochu anomálnou krajinou medzi európskymi krajinami, keďže sa môže pochváliť najvyšším percentom pracujúcich na čiastočný úväzok.

Zdroj: Independent

Facebook komentár