Mesto v západnej Indii pri púštnom štáte Rádžasthán čelilo najvyššej zaznamenanej teplote tejto krajiny, jedná sa až o 51 stupňoch Celzia, alebo 123,8 stupňov Fahrenheita.

Podľa indickej meteorologickej služby teplota bola zaznamenaná v meste Phalodi, čím bol prekonaný predchádzajúci rekord iného mesta v Rádžasthánu z roku 1956, ktorý dosiahol úroveň 50,6 stupňov Celzia. Vlna horúčav, ktorá so sebou priniesla teploty presahujúce 40 stupňov Celzia sa očakávala už niekoľko týždňov.

Je bežné, že India čelí vysokým teplotám pred jej obdobím monzúnov, ale prúdy tepla sú neobvyklými. Táto vlna horúčav podľa denníka The Wall Street Journal v južných štátoch Telangana a Ándhrapradéš spôsobila najmenej 160 úmrtí.

Súvisiace: Svet bude mať v roku 2030 až o 40% menej vody

Monzúny zvyčajne prichádzajú v polovici júna.

Average Global Temperature | FindTheData

Podľa údajov zhromaždených agentúrou NASA: “V tomto roku po celom svete došlo hneď k niekoľkým obdobiam rekordných teplôt, čo je trend, ktorý pokračoval aj v apríli.”

Dáta ukázali, že teplota počas mesiaca apríl dosiahla najteplejšie úrovne v histórii, s vyššou priemernou teplotou o 1,11 stupňa Celzia, ako je priemer za obdobie od roku 1951 do roku 1980 (toto obdobie používa NASA ako základný referenčný bod).

Súvisiace: 7. najväčšou ekonomikou v hodnote $ 24 biliónov sú naše oceány

Svet sa v súčasnej dobe nachádza uprostred meteorologického javu El Niño, ktorý vedie k vyparovaniu teplej vody v Pacifiku, čo má za následok vyššie teploty a vyššie priemerné zrážky.

Global Land and Sea Temperature Anomalies | WeatherDB

Teplejšie úrovne morí vytvárajú rad problémov a poškodzujú niektoré z najväčších svetových prírodných krás, vrátane Veľkého bariérového útesu Austrálie.

Počas minulého mesiaca sa zistilo, že až 93% z útesu bude poškodených tzv. “bielením koralov” ktoré nastane, keď je teplejšie voda ako obvykle, čo nakoniec vedie k tomu, že symbiotické riasy nakoniec koraly opustia. Tieto riasy normálne žijú prevažne vo vnútri koralového tkaniva a majú za následok ich žiarivú farbu.

Zdroj: MarketWatch, The Wall Street Journal

Facebook komentár