Islamský štát (ISIS), kvôli stratám územia a problémom na trhoch s ropou, má čoraz väčšie problémy s financovaním svojej vojnovej mašinérie.

Podľa informácií a analýz od IHS,v posledných mesiacoch ISIS zaznamenáva pokles svojich mesačných príjmov o 30%. V marci ich príjmy dosiahli 56 miliónov amerických dolárov, čo je značný pokles oproti priemeru z roku 2015, ktorý bol vo výške 80 miliónov dolárov.

Informácie z ministerstva zahraničných vecí USA a iných organizácií, ktoré ISIS sledujú, uvádzajú to, že pokles príjmov značne obmedzuje financovanie tejto teroristickej organizácie.

Súvisiace: ISIS znižuje platy svojich bojovníkov o 50%

ISIS už bol prinútený znížiť mzdy svojich bojovníkov o polovicu. Zvyšujúci sa tlak, podľa protiteroristických analytikov, núti ISIS obmedzovať nákup zdravotníckeho materiálu.

Je to veľká zmena v organizácii, ktorá sa stala najbohatšou teroristickou skupinu a to vyberaním daní na okupovaných územiach, predajom ropy na čiernom trhu, predajom odcudzených archeologických pamiatok a žiadaním výkupného za unesené osoby.

Minulý mesiac CNN oznámila, že ISIS má problémy s financovaním, ale nebolo známe do akej miery.

Teraz sú známe dôkazy, že sa snažia podniknúť kroky, aby tento trend zastavili.

Stratené územie, nové dane

Podľa IHS, ISIS prišiel za posledných 15 mesiacov o 22% územia. Postarali sa o to Kurdské, Iracké a Sýrske jednotky. Populácia na územiach kontrolovaných ISIS poklesla z 9 miliónov na 6 miliónov.

Skúsený analytik IHS Columb Strack sa vyjadril, že „je čoraz menej ľudí a firiem, od ktorých môžu vyberať nejaké dane a to isté platí aj pri konfiškácii majetku alebo pôdy.“

Príjmy z daní, ktoré od minulého leta poklesli o 22%, tvoria asi polovicu z celkových príjmov ISIS. Dôsledkom toho sa ISIS zúfalo snaží získať viac peňazí od ľudí, ktorí žijú na okupovaných územiach.

Už je známe, že ISIS uvalil 10% na daň z príjmu, 15% na daň z obchodu, 2% daň z predaja a 5% na výbery hotovosti z bánk. Majú taktiež poistenie s “praktikami mafie”, ktoré musia platiť kresťanskí obyvatelia.

Nové pravidlá vyžadujú, aby ktokoľvek kto opraví satelitnú parabolu zaplatil špeciálny poplatok. A ako hovorí analýza IHS, ľudia musia zaplatiť špeciálny poplatok ak nevedia zodpovedať otázky z koránu.

ISIS je na tom finančne tak zle, že za niektoré porušenia práva šaríja umožňuje namiesto mučenia, zaplatenie poplatku.

Vo svojej poslednej správe pre IHS, skúsený analytik Ludovico Carlino uviedol postreh: „Tento postoj ukazuje, akými značnými finančnými ťažkosťami ISIS prechádza.“

Viac leteckých útokov, menej ropy pre ISIS

Podľa IHS, útoky koalície pod vedením USA značne poškodzujú ropný biznis teroristickej organizácie.

Ďalšia správa IHS hovorí, že zisky z predaja ropy klesli oproti minulému roku o 26%. A denná produkcia regióne klesla z minuloročných 33 000 barelov na 21 000 barelov.

Ropa tvorí 42% z celkových príjmov ISIS. Organizácia nezdvihla ceny pašerákom, ale začala spoplatňovať ťažiarov priamo pri vrtoch.

Carlino povedal, že ISIS sa viac sústreďuje na rýchly predaj, aj keď to môže znamenať nižšie zisky.

Naviac veľa ľuďom z teritórií ISIS, ktorí od nich kupujú ropu, začína mať finančné problémy.

Súvisiace: Táto mapa zobrazuje rozšírenie pôsobnosti ISIS v celej Európe

Ako sa vyjadril riaditeľ Center for the Analysis of Terrorism Jean-Charles Brisard, teroristická organizácia má problém zohnať skúsených inžinierov na opravy ťažobných zariadení.

Brisard ďalej dodáva: „Tieto dôvody vysvetľujú, prečo ISIS začína expandovať a obzerať sa po ďalších zdrojoch príjmov smerom k Líbyi.“

Avšak Líbya je 2200 kilometrov juhozápadne od územia kontrolovaného ISIS, medzi Sýriou a Irakom. Odborníci hovoria, že ISIS teraz presúva prostriedky, aby využili nevhodne strážené pobrežie v regióne.

A za akým potencionálnym biznisom sa tam presúvajú? Drogy.

Zdroj: TheGuardian, Bloomberg

Facebook komentár