Čína sa chce chce stať dominantnou silou východnej Ázie. A aby sa ňou stala, potrebuje námorníctvo, ktoré môže vyvážiť spojenecké sily s USA v regióne.

Čína chce vlasniť silu, ktorá je schopná prevádzky na otvorenom mori, ďaleko od pobrežia, alebo nosných základní po dlhšiu dobu. A “jej námorníctvo” by malo Číne umožňovať ochranu dôležitých obchodných ciest a súčasne umožňuje Pekingu, aby mal aj on svoju silu ďaleko od pobrežia Číny.

Vývoj námorných síl Pekingu by mohol byť jedným z najväčších strategických úloh, ktorým čelí USA v priebehu najbližších desaťročí. Inak čínske námorníctvo je už celkom impozantným. Nasledujúci obrázok z amerického Úradu pre námornictvo zobrazuje každý vojnovú loď čínskeho námorníctvo k februáru roka 2015:

Súvisiace: Tento obrázok ukazuje obrovskú silu amerického námorníctva

V súčasnej dobe je najväčšiou loďou Čínskeho námorníctva práve lietadlová loď Liao-ning, ktorá je v podstate zrekonštrovanou ľoďou Sovietskej éry a čelila už niekoľkým problémom. Toto plavidlo je niekoľko desiatok rokov staré, s pochybnou kvalitou a utrpela nečakaný výpadok počas námorných skúšok, v októbri roka 2014.

Ale Liaoning, môže byť len jednou tzv. nosnou loďou pre čínske námorníctvo. Čína chce najprv pomocou nízkonákladových lodí zvládnuť prevádzku tzv. bojových skupín a až následne zrealizuje nákup a rozvoj drahších a schopných plavidiel.

Existujú správy, že Čína plánuje rozvoj troch nosných bojových skupín, v masívnom rozšírení jej námorných síl.

Súvisiace: Tento obrázok poukazuje na dominanciu námornictva USA v celosvetovom meradle

Čínsky torpédoborec – Luyang II 052C je taktiež pozoruhodným plavidlom. Tieto lode sú určené pre prevádzku na otvorenom mori, pri pobreží Číny, keďže Peking sa snaží realizovať rozširovanie svojich územných ambícií v celom Pacifiku a Juhočínskom mori.

Navyše model lode s názvom Jinan ponúkne rad zbraní novej generácie a je špeciálne určený pre ochranu akýchkoľvek budúcich lietadlových lodí Číny.

Vojaci sa zhromažďujú na palube jedinej lietadlovej lodí Číny – Liaoning.

Stránka China Military Online uviedla: “Torpédoborec Ji’nan je vybavený niekoľkými sadami domácich zbraní nového typu.”

“Je schopná samostatne alebo v koordinácii s ostatnými silami napadnúť vojnové lode a ponorky. Loď má taktiež silné schopnosti včasného varovania a detekcie pre dlhé vzdialenosti.”

Zdroj: Office of Naval Intelligence

Facebook komentár