Náš každodenný plastový odpad sa dostáva z pevniny na more pomocou dažďa, riek, vetra, alebo len náhodou. A výskumníci sa prinajmenšom od roku 1970 snažia kvantifikovať, koľko toho je a kde sa všetok ten odpad nachádza.

Najnovší výpočet, ktorý bol zverejnený 30. júna v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences odhaduje, že počet jeho objem v povrchových vodách je kdekoľvek od 7 000 do 35 000 ton, čo je prekvapivo, “oveľa menej, než sa očakávalo.”

Súvisiace: “Toxické monštrum” sa blíži! Pávajúci ostrov o veľkosti Texasu

V mape nižšie môžete vidieť rôzne časti sveta, kde všade by sa mohli “ostrovy s plastu” v povrchových vodách nachádzať a sústreďovať. Veľké červené bodky poukazujú na najvyššiu koncentráciu, zatiaľ čo šedé zóny ukazujú na predpokladanú úroveň. Vedci zistili, že plast sa najviac združuje v oblasti subtrópov, veľkých prúdov oceánov, kde sa spájajú tzv. “dopravné pásy”, na ktorých sa vezie odpad z kontinentov do hlavných oblastí oceánov.

Kým táto mapa poukazuje na koncentráciu u 442. miest tzv. povrchových vzoriek, vyššie uvedené výsledky dávajú hrubú predstavu o tom, koľko z plastu môže byť v našich oceánoch. Vedúci výskumník Andres Cózar z Universidad de Cadiz v Puerto Real (Španielska) uviedol, že oceán by oceán by mal mať v sebe plasty o objeme od 700 000 do 3,5 miliónov ton za predpokladu, že objem z povrchu vôd “môže predstavovať iba 1% tohto znečistenia plastov v oceánoch.”

Súvisiace: Tieto nemecké potraviny našli spôsoby, ako eliminovať balenie potravín

Podľa jednej štúdie bolo v roku 2010 vyrobených 265 miliónov ton plastov. Ak sú uvedené hodnoty správne a 0,26 až 1,3% všetkých vyrobených plastov končí v oceáne.

Zdroj: PNAS.org

Facebook komentár