Ruské ministerstvo zahraničia varovalo svojich občanov, ktorí sa vydávajú na cesty do zahraničia ohľadom rizík spojených s americkými orgánmi činnými v trestnom konaní a špeciálnych služieb, ktoré lovia Rusov po celom svete.

V konco-týdžňovom vyhlásení taktiež obvinil Washington z únosu Rusov, kde uviedli príklad Vladimíra Drinkmana, ktorý bol z Holandska na začiatku tohto roka vydaný do USA, na základe obvinení z podvodov a sprisahania.

Ministerstvo zahraničia uviedlo: “Tým pádom veríme, že budú sa snažiť robiť všetko, čo chcú a Washington ide tak ďaleko, že je vidno tzv. únosy našich občanov.”

Drinkman uvádzal, že nie vínným a bol si vedomý toho, že mu niekoľko mužov nainštalovalo “ploštice” a stopovali ho najmä prostredníctvom počítačových sietí u finančných spoločností, platobných procesorov a maloobchodníckých spoločností po celom svete.

Súvisiace: Rusko má nad USA v Arktíde zásadnú výhodu

Ruské ministerstvo vo vyhlásení, ktoré bolo plné hnevu uviedlo: “Hrozba zadržania alebo zatknutie na zatykače z orgánov presadzovania práva a špecifických služieb v USA v tretích krajinách neustále pretrváva. Je to naozaj celkom reálne.”

“Americké úrady aj naďalej vykonávajú neprijateľnú prax “lovenia” Rusov po celom svete, čím sú ignorované normy medzinárodných zákonov.”

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú na ich najhoršej úrovni od konca studenej vojny, najmä z veľkej časti kvôli úlohe Moskvy v konflikte na Ukrajine.

Západné mocnosti uvalili sankcie na tých Rusov o ktorých si myslia, že sú priamou podporou separatistických povstalcov Ruska na východe Ukrajiny, čo však Moskva popiera.

Zdroj: HuffingtonPost

Facebook komentár