Získanie zlata je pre národ nákladný prvkom, ale v čase hospodárskych ťažkosti, chcú krajiny držať viac zlata vo svojich rezervách. Krajiny kupujú zlato ako obranné opatrenie na ochranu proti inflácii, alebo získaniu pôžičiek a zabráneniu ďalšej ekonomickej nočnej mory.

Celosvetový objem zlata v držbe v auguste roka 2014 dosahoval úroveň 31 812 ton. Jedny z troch najväčších krajín sú aj držiteľmi najväčšieho objemu zlata, teda väčšina je držaná Talianskom, Nemeckom a Spojenými štátmi.

Súvisiace: Zlato sa sťahuje zo Západu na Východ + Grafy

TALIANSKO

Taliansko má v držbe 2 451,8 ton zlata, z toho 67% vo forme zahraničných rezerv. Aj napriek finančným problémom v Taliansku a problémovému politickému prostrediu majú jednu z najvyšších rezerv zlata na svete. Taliansko však od začiatku tohto storočia nezískalo ani jeden gram zlata.

NEMECKO

Nemecko s najsilnejšou ekonomikou v Eurozóne, má najväčšie množstvo zlata o objeme 3 842,2 ton a v devízových rezervách má 68,4%. Približne 45% nemeckého zlata je v držbe Federálneho rezervného systému v New Yorku.

Súvisiace: Prečo americká vláda skonfiškovala v roku 1933 zlato. Môže sa to znova stať? 

SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ

Držia 7 133,5 ton zlata (71,9% v devízových rezervách), čím USA má viac než dvojnásobok objemu, ktorý má v držbe Nemecko. Zlaté rezervy sa od prvého štvrťroka 2005 ustáli na úrovni 8 1335 ton. V roku 1952, USA držali najväčší objem zlata v histórií, na úrovni 20 663 tom, ale toto číslo rýchlo klesalo, až na 10 000 ton v roku 1968.

Zvyčajne celkové rezervy zlata v Nemecku sú na celkovej úrovni vo výške približne 141 miliárd amerických dolárov, aj keď uvádzanie peňažnej hodnoty zlatých rezerv nie je bežnou praxou, keďže ceny zlata zažívajú volatilitu, tak ako každý iný tovar. Úloha zlata voči svetovým menám klesla. Aj aj keď svet prakticky opustil zlatý štandard v roku 1971, zlato bezpochyby bude aj naďalej ovplyvňovať celosvetový trh.

Zdroj: FuturesMag

Facebook komentár