Argentínsky futbalista Lionel Messi aj jeho otec dostali na súde v Barcelone za daňové podvody trest 21 mesiacov väzenia. Uviedla to s odvolaním sa na informácie španielskych médií britská stanica BBC.

Za mreže však hviezda Barcelony nemusí. Podľa španielskych zákonov si totiž môžu odsúdení za nenásilné trestné činy s doteraz čistým registrom odpykať tresty kratšie ako dva roky podmienečne na slobode.

Dvadsaťdeväťročný Messi musí navyše podľa verdiktu súdu zaplatiť pokutu dva milióny eur. Jeho otec Jorge musí doplatiť 1,5 milióna eur. Obaja sa proti rozsudku odvolajú na najvyšší súd.

Súvisiace: Lionel Messi je najcennejším futbalovým hráčom na svete

Päťnásobný najlepší futbalista sveta Messi neodviedol na daniach viac ako štyri milióny eur z príjmov z osobnostných práv. Na súde sa bránil tvrdením, že o daňových záležitostiach nič nevedel a veril svojim právnikom.

29-ročný Messi v júni pred súdom uviedol: “Koncentroval som sa len na futbal a veril som otcovi a právnikom, ktorých som poveril, aby sa o všetko postarali.” Preto vraj bez váhania podpísal predložené zmluvy a o viac sa nezaujímal.

Súvisiace: Lionel Messi z dôvodu daňových podvodov opäť pred španielskym súdom

To potvrdil jeho otec Jorge, ktorý za vec prevzal plnú zodpovednosť. Uviedol: “Jediné, čo som synovi povedal, že o jeho práva sa postará určená spoločnosť.” Podľa prokurátora mal však futbalista o svojich finančných záležitostiach dostatočný prehľad na to, aby za ne mohol niesť zodpovednosť.

Messi je podľa tohtoročného rebríčka časopisu Forbes druhým najlepšie zarábajúcim športovcom sveta. Za uplynulý rok zarobil 81,4 milióna dolárov. Do sumy sú zahrnuté zmluvné platy, bonusy aj reklamná činnosť.

Zdroj: BBC, Sports Illustrated

Facebook komentár