Mexiko má podľa analýzy Nicka Cunninghama (OilPrice.com) mimoriadne nedotknuté prírodné rezervy „odhadom 17,21 bilióno kubických metrov technicky vyťažiteľného bridlicového plynu a 13 miliárd bridlicovej ropy“.

Ale ako Cunningham poznamenal, opätovné rozpútanie drogových vojen môže ohroziť mexický ťažobný priemysel v čase vznikajúcej príležitosti.

Od decembra 2006 zabilo násilie spojené s drogovou činnosťou približne 80 000 ľudí. Vtedajší mexický prezident Filipe Calderon v tom čase nasadil armádu do boja v oblasti Mexika ovládanej  kartelom. Násilie upadlo počas prvých rokov tohto desaťročia. Avšak zadržanie šéfa sinalonského kartelu Chapa Guzmana mexickou vládou iniciovalo ešte väčšiu vlnu násilia.
Od tohto momentu mexická ekonomika čelí najväčším násilnostiam na západnej pologuli.

Súvisiace: Chcete investovať v Amerike? Vyberte si Mexiko

Krajina sa promptne dostala z ekonomickej recesie v roku 2009 a jej ekonomika rástla 5% a 4,1% v rokoch 2010 a 2011. Obchod Mexika so Spojenými štátmi je momentálne na úrovni 500 miliárd dolárov ročne. Mexická vláda zrušila 7 dekád trvajúcu politiku znárodňujúcu podzemné zdroje koncom roka 2013. Drogové násilie ustúpilo v momente ako sa najväčšie mexické priemyselné odvetvie začalo liberalizovať.

Mexiko je obrovská krajina s viac ako 113 miliónmi obyvateľov. Ak hospodársky rast krajiny v období drogového násilia niečo dokázal, tak že udalosti v jednej časti Mexika bezpodmienečne neohrozia celú krajinu.

Každopádne sa Cunninghamova analýza dotkla citlivého miesta. Násilie, šíriace sa od zadržania Chapa Guzmana a návratu brutálneho kartelu Los Zetas, najviac zasiahlo oblasti privatizované počas mexického ropného boomu.

V mexickom štáte (provincii) Tamaulipas sa nachádza ropná oblasť Burgos Bain. Je situovaná v blízkosti Texasu, srdca ropného priemyslu USA. Avšak americký dodávatelia neplánujú podniknúť kroky na zmiernenie situácie v Mexiku.

Súvisiace: Drogové kartely spôsobujú nedostatok limetiek

Portál Christian Science Monitor koncom mája priniesol správu o tom, že zločinecká organizácia Zetas efektívne kontroluje drogový obchod v dvoch významných mestách, napriek tomu, že eskalácia násilia viedla k nasadeniu tisícky federálnych vojakov do tejto oblasti.

Aj keby drogové vojny postupne oslabovali v celom Mexiku, najhoršie to bude v oblasti, kde má Mexiko najvyšší ekonomický potenciál.

Drogová vojna spôsobila ropnému priemyslu niekoľko špecifických problémov. Cunningham spomína hlavne prestrelku v hoteli, kde boli ropný dodávatelia ubytovaní a tiež odčerpanie ropy v hodnote 790 miliónov dolárov z ropovodu kartelom v roku 2013.

Nedávno Washington Post informoval: Tamaulipas má však potenciál byť úspešný štátom (provinciou). V roku 2013 sa počet vrážd medziročne zredukoval na polovicu. Aj teraz sa „Tampico, prístavné mesto s 300 000 obyvateľmi, ropnými rafinériami, palmami, predajňami Starbucks javí napriek chaotickej situácii pozoruhodne usporiadane“.

Súvisiace: Interview s Hugom Salinas Price o návrate k striebornému mexickému pesu

Avšak jeho terajšie problémy sú iba súčasťou opakujúceho sa a nekontrolovateľného drogového násilia. Momentálne je pre mexickú vládu nemožné ísť po veľkých drogových priekupníkoch bez toho, aby zároveň pomohli ich rivalom. Štát ešte nie je dosť silný na to, aby sa dokázal postarať o mier a pokoj v oblasti. Sú to práve skupiny ako Zetas, ktoré namiesto práva a poriadku vypĺňajú voľné miesta po zosadených priekupníkoch.

Pokojné obdobie v Tamaulipas netrvalo dlho. Terajší chaos ohrozuje jeden z najsľubnejších zdrojov mexického hospodárskeho rastu.

Preložil: Martin Nemček

Zdroj: OIlPrice.com

Facebook komentár