Znamená zbohatnúť stať sa „kreténom“? Alebo je práve „kretén“ správny typ osobnosti na zbohatnutie?

Tak či tak, výskum ukazuje, že u bohatých ľudí je väčšia pravdepodobnosť, že sa budú správať neeticky a sebeckým spôsobom.

Autor Michael Lewis podrobne rozoberá “bleskových chlapcov” aj v nedávnom článku v New Republic. Cituje niekoľko veľavravných príkladov z výskumu:

* U bohatých ľudí je väčšia šanca, že budú kradnúť v obchode.
• Ľudia, ktorí zarobia menej ako 25 000 dolárov ročne, darujú 4,2% zo svojich príjmov, zatiaľ čo ľudia s príjmom viac ako 150 000 dolárov darujú len 2,7%.
• Skenovaním mozgu sa zistilo, že bohatí ľudia disponujú menšou aktivitou v oblastiach spojených s empatiou.

Niektoré z najintenzívnejších výskumov pochádzajú od psychológa z Kalifornskej univerzity Dachera Keltnera. Experimenty v jeho laboratórium RAN sú vcelku ohromujúce.

Najpôsobivejším príkladom by mohol byť tento:

Výskumníci pozvali vzorku populácie do ich laboratória a podrobili ich sérii úloh. Po odchode z testovacej miestnosti laboratória  subjekty prechádzali okolo veľkého pohára sladkostí. Oveľa častejšie to bol bohatší človek, ktorý siahol po cukrovinke z nádoby – a ignoroval veľký nápis na pohári, ktorý hovoril, že sladkosti sú pre deti, ktoré prechádzajú oddelením.

Súvisiace: Táto nová investičná spoločnosť Vás nechá zaplatiť za svoje služby koľko chcete

Čiže ak máme predstavu, že “dobrý človek sa stará o ostatných ľudí,” tak u bohatého je z nejakého dôvodu pravdepodobnejšie, že mu budú chýbať humanitárne vlastnosti.

Lewis Keltner hovorí: “S tým ako človek stúpa po sociálnom rebríčku,”  … “existuje väčšia šanca, že pri tom porušuje pravidlá cestnej premávky, klame, podvádza, berie sladkosti deťom, kradne v obchode a prejavuje lakomstvo voči ostatným . “

Znepokojujúce je, že spoločnosti sú bežne a neúmyselne štruktúrované na prekvitanie narcistov.

Psychológovia zistili, že dôvodom, prečo narcizmus rastie vo vedúcich pozíciách je, že títo ľudia sú majstrami manipulovania mienky o sebe samých. Sebavedomý a charizmatický narcista vie, ako podnecovať ľudí zmesou dôvery a viny. Takže ak sa nato pozrieme týmto odpudivým spôsobom, “ja” osobnosť má tendenciu narábať so svojimi schopnosťami tak, aby dosiahla kariérny a platový vzostup.

Teraz si pozrite video – Krugman hovorí: nie je to len o tvrdej práci – Hlúpe a bohaté  získajú všetko.

Preložil: Tomáš Kolenčík

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Yahoo

Facebook komentár