Spoločnosť Microsoft dnes vykázala štvrťročný zisk a tržby, ktoré prekonali očakávania analytikov.

Spoločnosť v druhom štvrťroku za fiškálny rok vykázala upravený zisk na akciu 78 centov na akciu a tržby dosiahli úroveň 25,7 miliardy dolárov. Analytici podľa priemerného odhadu analytikov oslovených agentúrou Reuters očakávali, že Microsoft ohlási zisk na úrovni 71 centov na akciu, pri príjmoch vo výške 25,26 miliardy dolárov.

Súvisiace: Microsoft v tomto roku prišiel o veľa žien

Akcie tohto technologického obra mimo riadneho obchodovania rástli o 8 percent, no niektoré z týchto ziskov znížili.

Príjmy v divízii Intelligent Cloud, kam patria servery a služby ako Windows Server a Azure stúpli o 5 percent na 6,3 miliardy dolárov. Naopak príjmy v divízii, ktorá zahŕňa Windows, o päť percent klesli a dosiahli 12,7 miliardy dolárov.

Kým dopyt po systéme Windows po viac ako 30 rokoch na trhu spomaľuje, spoločnosť na čele s generálnym riaditeľom sa zameriava na softvérové a cloudové služby, znižuje náklady a snaží sa zoštíhliť svoje aktivity, aby sa mohla zamerať na lukratívnejšie činnosti.

Najnovšiu verziu systému Windows, ktorá je po prvýkrát určená nielen pre počítače, ale aj pre tablety a telefóny, začal Microsoft ponúkať koncom minulého júla. Podľa firemného oznámenie zo začiatku januára Windows 10 funguje na 200 miliónoch prístrojov.

Spoločnosť uviedla, že akcionárom v podobe spätného odkupu akcií a výplaty dividend počas trojmesačného obdobia končiacom v decembri 2015 vrátila 6,5 miliardy dolárov.

Zisk na akciu spoločnosti Microsoft za druhý štvrťrok fiškálneho roka vzrástol o 11 percent z dosiahnutých 70 centov v období minulého roka a jej upravené príjmy klesli o 2 percentá od 26,14 miliardy dolárov, ktoré boli zaznamenané o rok skôr.

Investori sú najmä nadšení z budúceho podnikanie spoločnosti Microsoft. Spoločnosť vykázala aj očakávania budúcich výnosov, alebo predajov, ktoré boli doteraz zaznamenané, na 25 miliárd dolárov, čím prekonali priemerný odhad analytikov podľa agentúry FactSet, ktorý bol vo výške 23,6 miliardách dolárov.

Mesačný počet aktívnych užívateľov Xbox Live medziročne vzrástol o 30 percent na 48 miliónov, a príjmy z herného priemyslu vzrástli o 9 percent.

Súvisiace: Microsoft vyvíja úsilie najať ľudí s autizmom

Príjmy zo zariadení Surface, Microsoftu vzrástli o 29 percent v stálych cenách, s odvolaním sa na predaj jej ďalších modelov zariadení – Surface Pro 4 a Surface Book. Príjmy z oblasti telefónov však na základe menových pohybov prepadli o 49 percent.

Microsoft vo februári roka 2014 oznámila, že Nadella sa stane jej generálnym riaditeľom. Od tej doby sa Nadellovi pomohlo navýšiť trhovú kapitalizáciu spoločnosti Microsoft na viac ako 400 miliárd dolárov.

Graf spoločnosti Microsoft za poesledné 3 roky:

Zdroj: Bloomberg, Reuters

Facebook komentár