Najbohatsi_jednotlivci_ziju_omnoho_dlhsie_ako_chudobni_2017

Najnovšia štúdia prišla s výsledkom, že najbohatší Američania žijú oveľa dlhšie, než ich chudobnejší obyvatelia.

Možno očakávať, že muži v Top 1% sa dožijú veku až 87,3 rokov, čo je takmer o 15 rokov dlhšie než tí, ktorí sa nachádzajú v dolnej vrstve 1%. S týmto výsledkom prišiel výskum profesora ekonómie Stanford – Raja Chetta a jeho siedmich spoluautorov.

Najbohatší muži USA žijú dlhšie ako tí v najspodnejšej vrstve a to v ktorejkoľvek inej krajine, zatiaľ čo najchudobnejší majú dĺžku života porovnateľnú s bohatými jednotlivcami v Sudáne a Pakistane.

Súvisiace: Kto tvrdí, že šťastie si za bohatstvo nekúpite? Bohatí

Najbohatšie ženy, medzitým majú dĺžku života len okolo 89 rokov, čím o celé desaťročie prekonávajú najchudobnejšie ženy.

Chudobné ženy prežívajú mužov od šiestich rokov. Ale bohaté ženy žijú len o 1,5 roky dlhšie, ako bohatí muži.

Vedci zdôrazňujú, že väčšie príjmy nie sú príčinou väčšej dĺžky života a varovali, že väčší obnos finančných prostriedkov nevedie k zvyšovaniu ich životnosti. Namiesto toho, dlhšia životnosť môže byť v korelácii s faktormi, ako sú rozdiely v oblasti vzdelávania, zdravia a životného štýlu, čo poukazuje na rozdielne správanie medzi bohatými a chudobnými.

Priepasť medzi bohatými a chudobnými sa v posledných rokoch rozšírila. Tí v Top 5%, medzi rokmi 2001 a 2014 získali okolo troch rokov života, ale tí na spodnom dne 5% nečelili vôbec žiadnemu zvýšeniu dĺžky života.

Len na to ako dlho chudobných žijú, vo veľkej miere závisí na tom, kde bývajú. Majú najdlhšiu očakávanú dĺžku života v miestach s vysokou mierou zdravých návykov, ako sú vysoké hladiny výkonu a nízkej úrovne fajčenia a obezity. Takže to významne nekoreluje s kvalitou alebo množstvom zdravotnej starostlivosti, alebo kvalitou primárnej starostlivosti. Taktiež to nebolo v korelácii s príjmovou nerovnosťou, či mierou nezamestnanosti.

Američania s nízkymi príjmami majú tendenciu žiť najdlhšie a majú najzdravšie správanie v bohatých mestách s vysoko vzdelanou úrovňou obyvateľov a štedrými štátnymi dávkami, ako je New York a San Francisco.

Súvisiace:
Rozdiel dĺžky života medzi bohatými a chudobnými sa prehlbuje
Milionári z generácie milénia zdedia veľké bohatstvo

Kde teda chudobní majú najkratšiu očakávanú dĺžku života? U mužov je to mesto Gary, v štáte Indiana, na úrovni 74,2 rokov. U žien je to Las Vegas, so životnosťou 80 rokov.

Všeobecne platí, že ich priemerná dĺžka života je najkratšia v strede krajiny, vrátane Michiganu, Ohia, Indiany, Kentucky, Tennessee, Arkansasu, Oklahomy a Kansasu. Chudobní žijú najdlhšie v Kalifornii, New Yorku a Vermonte.

Na strane druhej, bohatí dosahujú najdlhšiu životnosť v Portlande, v štáte Maine, kde ich vek dosahuje 86,8 rokov. Pre bohaté ženy je Spokane, vo Washingtone najlepším miestom k životu, keďže ich dĺžka života je 89,2 rokov.

Stredná dĺžka života chudobných sa v niektorých lokalitách mení. V Birminghame, v štáte Alabama, obyvatelia s nízkymi príjmami od roku 2000 získali 3,7 roka. Ale v Tampe na Floride, chudobní môžu očakávať, že budú žiť o 2,2 menej rokov.

Zdroj: NYTimes, ABCNews

Facebook komentár