Kombinované bohatstvo najbohatšieho 1 percento by do roku 2016 mohlo predbehnúť bohatstvo 99 percent. S týmto vyjadrením dnes prišla správa agentúry Oxfam, keďže v Davose na každoročnom Svetovom ekonomickom fóre sa stretnú miliardári, politici a manažéri rôznych nadnárodných spoločností.

V štúdii s názvom “Bohatstvo: Majú všetko a chcú viac ” medzinárodná charitatívna organizácia varovala nad prudkým nárast nerovnosti a bola vydaná v čase kedy 1 z 9 ľudí nemá čo jesť a viac ako miliarda ľudí žije za menej než 1,25 amerického dolára na jeden deň.

Súvisiace: 5 najbohatších rodín má majetok, ako 20% najchudobnejších obyvateľov Anglicka

Správa ďalej zistila, že 80 najbohatších ľudí na svete vlastní majetok o hodnote 1,9 bilióna amerických dolárov, čo je takmer rovnaké množstvo, ako 3,5 miliardy ľudí, ktorí sú súčasťou spodnej polovice príjmových skupín. (V minulom roku, bol počet miliardárov na čísle 85). A najbohatšie 1 percento populácie, ktoré je v miliónoch, kontroluje takmer polovicu celkového svetového bohatstva. Tento podiel sa taktiež zvyšuje.

Rastúca nerovnosť sa v posledných rokoch presťahovala do centra pozornosti kvôli obavám, že by tieto normy mohli zasiahnuť pomalé ekonomického oživenia v dôsledku globálnej finančnej krízy.

V správe zverejnenej počas minulého mesiaca, britský think-tank,New Economics Foundation poznamenal, že rastúca ekonomická nerovnosť bola hlavnou príčinou finančnej krízy a vyzvala, že je potrebné vykonávať politiky, ktoré povedú k zníženiu nerovnosti.

Francúzsky ekonóm Thomas Piketty v dobre známej knihe “Kapitál v dvadsiatom prvom storočí” varoval, že globálna ekonomika bude trpieť, ak rastúca nerovnosť nebude pod kontrolou.

Vo vyhlásení organizácie Oxfam sa ďalej uvádza: “Naozaj žijeme vo svete, kde 1 percento vlastní viac ako my ostatní dohromady? Veľkosť celosvetovej nerovnosti je proste ohromujúca a to aj proti negatívnemu postoju sveta. Priepasť medzi najbohatšími a tými ostatné sa rýchlo rozširuje.”

“Za posledných 12 mesiacov sme boli svedkami komunikácie svetových lídrov za účasti prezidenta Obamu, po (vedúcu predstaviteľku Medzinárodného menového fondu) Christine Lagardeovú, ako rozprávajú o riešení extrémnej nerovnosti, ale stále čakáme na mnohé konkrétne kroky.”

Súvisiace: 

Grafy bohatstva sveta: Niekoľko ľudí ovláda takmer všetok majetok

Pôda nadobudnutá v poslednom desaťročí by mohla produkovať potravu pre miliardy ľudí

Oxfam vyzýva na opatrenia, ktoré by nerovnosť mali riešiť a mali by najmä zahŕňať opatrenia proti neplateniu daní od nadnárodných firiem a bohatých jednotlivcov a mali by sa vykonávať investície do univerzálnych verejných služieb, ako sú zdravotníctvo a vzdelávanie.

Vo svojom vyhlásení po zverejnení správy Oxfam, Ryan Bourne, vedúci verejnej politiky na Londýnskom Inštitúte ekonomických záležitostí uviedol: “Je smutné, že stále existujú miliardy ľudí, ktorí žijú v chudobných krajinách s nefunkčnými ekonomikami.”

“Skôr než sa zameráme na horné 1 percento, mali by sme vykonať presadzovanie politík, ako je voľný obchod, otvorené trhy, stabilné vlastnícke práva a boj proti korupcii, čo zaručí, že mnoho ďalších krajín môžu napodobniť ázijský zázrak rastu.”

Zdroj: NYTimes, Bloomberg

Facebook komentár