Najhoršie z nadbytku surovej ropy ešte nemusí byť u konca.

V posledných niekoľkých týždňoch sa sentiment na trhu s ropou jednoznačne zlepšil.

To sa čiastočne stalo po prerušení dodávok z Nigérie a Kanady. Navyše analytici banky Goldman Sachs uviedli, že nerovnováha medzi ponukou a dopytom sa môže dostať do vhodných úrovní rýchlejšie, než sa očakávalo.

Ale Adam Longson, ktorý vedie tím analytikov z oblasti komodít v banke Morgan Stanley, však o tom ešte nie je presvedčený.

V jeho nedávnej poznámke uviedol, že fyzický trh s ropou vo veľkej miere zvykne razantne reagovať na prerušenie dodávok.

Súvisiace: Warren Buffett na sektor ropy stavil $ 1 miliardu

Netreba však zabúdať na rastúce skladovanie ropy v tankeroch, ktoré plávajú vo svetových oceánov a dôležité sú aj úrovne celosvetových zásob benzínu, ktoré boli taktiež dôležitým príznakom poklesu cien.

Longson klientom napísal: “Slabý dopyt na fyzickom trhu naznačuje, že najhoršie z previsu ponuky ešte nemusí byť u konca, čo by mohlo byť opäť problematické, ak sa prerušenie dodávok dostane opäť do poriadku.”

Napríklad, dokonca aj potom, čo rebeli z nigérijskej produkcie ukradli až 900 000 barelov (20 nákladov pre dodávky v mesiaci jún) sa zatiaľ nevedia dostať na trh a nachádzajú sa mimo pobrežia západnej Afriky. Agentúra Reuters minulý týždeň ohlásila, že objemy ropy uloženej neďaleko pobrežia Singapuru sa zvýšili o 10% a to dokonca aj po výpadkoch ohľadom produkcie.

Longson dodáva:

Skladovanie ropy na mori v oblasti juhovýchodnej Ázie sa zhoršuje, keďže tieto objemy dosiahli najvyššiu úroveň za obdobie najmenej 5 rokov a neustále rastú. Rastúce presýtenie naznačuje, že situácia na trhoch ropy určite nie je tak zdravou, ako sentiment naznačuje. Podobná situácia sa opakuje aj v Mexickom zálive a Severnom mori, ale v menšej miere.

Poznamenal, že kontrakt na ropu Brent čelí tzv. “Contango”, čo znamená, že okamžitá cena je lacnejšie ako cena pre budúce dodávky. Toto je zvyčajne známkou toho, že na trhoch prevyšuje ponuka nad dopytom a nabáda obchodníkov k tomu, aby si uskladnili zásoby a tak ich môžu predávať za vyššie ceny v budúcnosti.

Súvisiace: Obchodníci hromadia ropu v týchto obrovských lodiach. Čakajú na jej rast

Longson poznamenal: “Tieto takzvané arbitrážne obchody sa stali nerentabilnými. Zakrývajú sa skutočnosť, že mnohí obchodníci tak čelia zvyšujúcim sa objemom dlhov!

Najhoršie na tomto celom prepade je fakt, že producenti odčerpávajú viac ropy, ako by ktokoľvek mohol potrebovať.

A dokonca aj v súčasnosti, veľké objemy ropy “sedia” na svetových oceánoch a počet kupcov stále nedosahuje vhodné úrovne.

Zdroj: LATimes, Bloomberg

Facebook komentár