Medzinárodný tím ekonómov, neurológov a štatistikov nedávno vydal svoju tretiu ročnú správu “World Hapiness Report” ktorá meria blahobyt v krajinách po celom svete, čo by malo pomáhať riadiť stav verejnej politiky.

Švajčiarsko je samozrejme na špičke zoznamu najšťastnejších národov a ďalších osem priečok obsadili krajiny, ktoré sa nachádzajú v severnej časti sveta. Švajčiarsko je nasledované Islandom, Dánskom, Nórskom, Kanadou, Fínskom, Holandskom a Švédskom.

Súvisiace: 12 faktov o Švajčiarsku, ktoré vám vyrazia dych

Spojené štáty sa umiestnili na 15. priečke, za Mexikom a Rakúskom. Napriek tomu, že dosiahli mierne zlepšenie z prechádzajúcej správy, v ktorej USA obsadilo 17. priečku.

Tento rebríček však berie do úvahy aj vedecké poznatky a základy.

Je založený na dlhoročných výskumoch od sociológov, neurólogov a psychológov, kde sa zameriavajú na štyry hlavné faktory:

1) udržanie pozitivizmu
2) zotavenie sa z negatívnych pocitov, ako sú záchvaty smútku alebo hnevu
3) starostlivosť o druhých a trávenie času s rodinou a priateľmi
4) vedomé konanie

Tu je 30 najšťastnejší krajín podľa tejto štúdie. Každá farba predstavuje jeden zo šiestich kľúčových faktorov (vystvetlenie nájdete nižšie):

Šťastie nám pomáha žiť dlhší, zdravší a produktívnejší život a pôda pre pozitívne emócie v čo najskoršom veku nám v tom jednoznačne pomáhajú.

Ale nemusíte sa báť: Nikdy nie je neskoro začať.

Súvisiace: Ako byť najšťastnejším človekom planéty v štyroch jednoduchých krokoch

Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí do svojho života začlenili meditáciu a zamerili svoju pozornosť na vzdelávacie programy (niektoré sú tak krátke a trvajú menej ako dva týždne) majú tendenciu nám pomáhať k realizíciu zmien v kľúčových oblastiach mozgu, ktoré sú prepojené s pamäťou, výhľadom do budúcna a sebauvedomením.

Nižšie však máme aj pre Vás vrchné priečky opačného zoznamu – Top 10-tich najmenej šťastných krajín:

1. Togo

2. Burundi

3. Sýria

4. Benin

5. Rwanda

6. Afganistan

7. Burkina Faso

8. Pobrežie Slonoviny

9. Guinea

10. Čad

Zdroj: World Happiness Report 2015 

Facebook komentár