Rekordných 1826 miliardárov sa dostalo do svetového zoznamu miliardárov od časopisu Forbes. Ale viac než 100 z nich prišlo o časť majetku a pochádzali z Ruska.

Podľa časopisu Forbes až 138 ľudí prišlo o svoj ​​status miliardára. Najviac porazených pochádzalo najmä z ropného sektora, keďže ropa zažila razantný prepad cien. Porazení taktiež pochádzali zo spomalenia rozvíjajúcich sa trhov, či už jednalo o Čínu, Brazíliu alebo Blízky východ.

Forbes uviedol, že miliardárom, ktorý utrpel najväčší pokles bohatstva bol magnát hypotekárnych služieb menom William Erbom, ktorý zaznamenal pokles jeho majetku z 2,5 miliardy dolárov na 556 miliónov dolárov. Niekoľko ročné vyšetrovanie regulačných orgánov jeho spoločnosti Ocwen Financial, ktorú spolužaložil si vyžiadalo svoju daň na cenách akcií spoločnosť a z jeho úlohy predsedy musel odstúpiť.

Súvisiace: Plánuje Rusko menu krytú zlatom?

Z hľadiska krajín, najviac miliardárov stratilo svoj status práve v Rusku.

Podľa časopisu Forbes až 28 Rusov stratilo svoje postavenie miliardára, čo je najviac zo všetkých krajín. Pokles cien ropy, vo veľkom zasiahol ekonomiku Ruska a dohromady zo sankciami Západu spôsobili masívne ničenie oligarchov.

Jurij Kovalchuk

Medzi najviac porazenými bol Jurij Kovalchuk, ktorý je najväčším jednotlivým akcionárom banky Rossija, ktorého ministerstvo financií USA označilo ako “osobného bankára” Vladimíra Putina. Podľa Forbesu jeho majetok prepadol z 1,4 miliardy dolárov, na súčasných 750 miliónov dolárov.

Magnát z oblasti kreditných kariet – Oleg Tinkov zaznamenal pokles majetku o 930 miliónov dolárov, keďže hodnota akcií jeho spoločnosti s názvom Tinkov Credit Systems klesla o viac než 85 percent, z jeho počiatočnej verejnej ponuky roka 2013.

Ruský zákaz niektorých potravín zo Západu a opačne zasiahol magnátov zo supermarketov, s menami Dmitry Korzhev a Dmitry Troitsk, ktorí prišli jednotlivo o viac ako 300 miliónov dolárov.

Bol to ťažký politický rok aj pre ukrajinského prezidenta Petra Poroshenka, keďže čelili veľmi zlým podmienkam jeho krajiny, ktorá prežíva veľmi negatívnu situáciu a razantný prepad ukrajinskej hrivny. Jeho majetok sa prepadol takmer polovica z 1,3 miliardy dolárov, k úrovni 730 miliónom dolárom.

Súvisiace: Top 15 miliardárov Ruska prišlo o 50 miliárd dolárov

Dokonca aj Rusi, ktorí zostávajú miliardármi stratili veľkú časť majetku. Agentúra Bloomberg v decembri ohlásila, že 20 najbohatších Rusov v roku 2014 stratilo kombinovaný majetok o hodnote 62 miliárd dolárov, čo je 3-násobné HDP Afganistanu.

Leonid Mikhelson, ktorý je generálnym riaditeľom druhého najväčšieho ruského producenta zemného plynu, v roku 2014 zaznamenal pokles jeho majetku o 8,7 miliardy dolárov, zatiaľ čo komoditný obchodník Gennady Timchenko príšiel o 7,8 miliardy dolárov.

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Facebook komentár