Arktída fascinuje mnoho ľudí už po celé storočia.

Pred stovkami rokov videli Európania arktické mrazivé vody ako potenciálnu bránu do Tichécho oceánu. Región bol taktiež domovom pre mnohé unikátne domorodé kultúry ako Inuiti alebo Čukčovia. Nakoniec, nie je pochýb o tom že Arktída je neprekonaná v mnohých ohľadoch svojej prírodnej krásy, a milovníci prírody žasnú nad miliónmi hektárov nedotknutej zeme a prirodzeného prostredia v tomto regióne.

Súvisiace: Rusko má nad USA v Arktíde zásadnú výhodu

Na druhej strane, Arktída je taktiež jedným z posledných miest objavovania bohatých prírodných zdrojov. Pod tundrou a ľadom je rozsiahle množstvo ešte neobjavenej ropy, zemného plynu a minerálov.  V pretekoch za Arktickou dominanciou medzi krajinami ako sú USA, Nórsko, Rusko, Dánsko a Kanada je preto veľa v stávke.

Tento dnešný diagram zobrazuje objemy niekoľkých spomenutých zdrojov, v porovnaní s globálnymi rezervami, aby ste si ľahšie predstavili potenciálny význam tohto nedotknutého bohatstva.

Odhaduje sa, že v Arktíde je viac ako 90 miliárd barelov ropy, ktoré ešte len budú objavené. To sa rovná 5,9 % známych globálnych zásob ropy – okolo 110% momentálnych zásob Ruska, alebo 339% zásob USA.

Pokiaľ ide o zemný plyn, potenciál je ešte vyšší: Arktída má odhadom 1669 biliónov kubických stôp zemného plynu, čo sa rovná 24,3% známym svetovým zásobám. To je rovné 500% momentálnych zásob USA, 99% zásob Ruska, alebo 2736% zásob Kanady.

Súvisiace: 
Rusko OSN: “V Arktíde požadujeme 1,2 milióna km2”
Rusko chce “plné radarové pokrytie Arktídy” do konca roka proti “nežiaducim hosťom”

Prepokladá sa, že väčšina týchto uhľovodíkových zdrojov, okolo 84%, leží pod morským dnom.

Nachádzajú sa tu taktiež kovové a minerálne poklady, vrátane zlata, diamantov, medi, železa, zinku a uránu. Nebolo by ale také jednoduché dostať sa k nim. Založenie bane v Arktíde by stála hromadu peňazí: krátka prepravná lodná sezóna, topiaci sa permafrost, letné močiare, polárne medvede a teploty okolo -50°C robia Arktídu málo ekonomicky výhodnou.

Preložil: Michal Mráz

Zdroj: FinacialSense

Facebook komentár