Pápež Francis dnes poznamenal, že záplava konfliktov po celom svete účinne “smeruje” do tretej svetovej vojny. Týmto vyjadreniami odsúdil opäť sa rozmáhajúci obchod so zbraňami a “väčší terorizmus”, ktorý rozširujú smrť a skazu.

“Ľudstvo potrebuje plakať a práve sa nachádzame v období kedy je čas plakať” – s týmto vyjadrením prišiel Francis počas návštevy v Taliansku pred najväčším vojnovým pomníkom, ktorý poukazuje na éru fašizmu. Tento pamätník má pripomínať smrť viac ako 100-tisíc vojakov, ktorí zomreli v prvej svetovej vojne.

Pápež jeho krátku návštevu severného Talianska začal tým, že sa najprv prišiel pomodliť do časti, kde bolo pochovaných vyše 15 000 vojakov z piatich národov Rakúsko-Uhorska, ktorí boli (na strane porazených) počas prvej svetovej vojny, ktorá vypukla pred 100 rokmi.

Súvisiace: 

Pápež nazval jeden zo základov systému kapitalizmu “otroctvom”

Finančné poradenstvo ľudia získajú už aj v kostole

Pred týmto žulovým pomníkom poznamenal: “Vojna je šialenstvo,” … “Dokonca aj dnes, po ukončení druhej svetovej vojny, azda možno hovoriť už o tretej vojne, keďže v rôznych častiach sveta je veľký počet nepokojov, ničenia a ďalších masakrov,” 

V posledných niekoľkých mesiacoch pápež Francis zopakoval svoje výzvy na ukončenie konfliktov na Ukrajine, Iraku, Sýrií, Gaze a častiach Afriky.

Ďalej povedal: “Vojna je iracionálna, jej jediným zámerom je priniesť skazu: snaží sa rozširovať tým, že ničí,” ….  Medzi príliš často odôvodnené ideológie patrí “chamtivosť, neznášanlivosť, túžba po moci. Tieto motívy sú základom pre rozhodnutie toho, aby bolo možné vstúpiť do vojny…”

Minulý mesiac, pápež, ktorý často odsudzuje koncept vojny v mene Boha povedal, že by bolo legitímne, aby medzinárodné spoločenstvá využívali sily na zastavenie “nespravodlivej agresie”, keď bojovníci islamského štátu budú zabíjať, alebo vysídľovať tisíce ľudí v Iraku a Sýrií – mnoho z nich je práve kresťanov.

Zdroj: RTNews

Facebook komentár