Ak hladáte prácu v automobilovom sektore, Ferrari je určite tým najlepším miestom.

Luxusná talianska automobilka v roku 2013 zaplatila rekordné bonusy odmeňovania jej zamestnancov, keďže jej pomohli zvýšiť predaje a ziskovosť na rekordnú úroveň.

To prichádza v období, kedy Ferrari zámerne predáva menej áut, aby si udržala svoju “exkluzivitu”, s cieľom obmedziť produkciu na 7 000 vozidiel ročne.

V roku 2013 táto firma luxusných superšportových automobilov dodala 6922 vozidiel – čím prišlo k zníženiu o 400 vozov z predchádzajúceho roka – ale tržby sa zvýšili o 5% na 2,3 miliardy eur (3,2 miliardy dolárov) a zvýšila jej zisk o 8%.

Súvisiace: Ani Santa Vám nemôže pomôcť, LaFerrari je beznádejne vypredané

Vo vyhlásení automobilky sa uvádza: Na druhej strane, každý zo zamestnancov spoločnosti Ferrari dostal bonus vo výške zhruba troj-mesačného platu, ako súčasť trojročného bonusového programu. Taliansky zamestnanci vo vyšších pozíciách získali cez 4 000 eur (5 700 amerických dolárov) “ako uznanie za vynikajúce finančné výsledky dosiahnuté v minulom roku … okrem ďalších parametrov, ako je napríklad úroveň kvality.”

Spoločnosť Ferrari, ktorej väčšinovým vlastníkom je automobilka Fiat je považovaná za najsilnejšiu značku na svete, keďže podľa rebríčka podľa Brand Finance prekonala väčšie značky ako Apple a Google.

Podľa Brand Finance: Jej úverový rating s označením AAA+ je čiastočne založený na jej rozhodnutí znížiť celkové predaje, čo je žiaduce pre celosť tejto značky, lojalitu spotrebiteľov a spokojnosť zamestnancov.

Značka Ferrari má hodnotu zhruba 4 miliárd dolárov, čo je 12% nárast oproti predchádzajúcemu roku, v závislosti na ratingu značky tejto spoločnosti.

Dokonca aj znižovanie jej výroby spoločnosť Ferrari stále zarába aj so svojej značky prostredníctvom licenčných aktivít. V minulom roku ziskovosť z licencií vzrástla o takmer 4% až 54 miliónov eur (75 miliónov amerických dolárov), ako Ferrari podpísal veľkú dohodu s spoločnosťou hier – Electronic Arts a aj Codemasters.

Súvisiace: Porsche má viac zisku z jedného automobilu ako Audi, Bentley, Lamborghini

Ferrari má taktiež licenčné dohody aj spoločnosťami Puma, Microsoft a s predajcami luxusných hodín Hublot a Movado.

Severná Amerika je pre spoločnosť Ferrari najväčším trhom, keďže predstavuje takmer 30% celosvetových tržieb, zatiaľ čo Čína je na druhom mieste s 10%.

Ale dopyt po automobiloch značky Ferrari by v Číne mohol spomalovať, pretože vláda plánuje jej záťah na štátnych úradníkov, ktorí sú známi pre ich kupovanie drahých automobilov.

Profesor David Bailey z Aston University a špecialista na priemyselné stratégie povedal že plán spoločnosti Ferrari k obmedzeniu celosvetovej produkcie je pravdepodobne reakciou na nižšie očakávania predajov v Číne.

Ďalej dodal: “Vo Ferrari vedia využiť efektívny spôsob … je to pre nich šikovný marketing pre nich a aj odraz reality.” 

Zdroj: MSNMoney

Facebook komentár