Volkswagen je znepokojená z vývoja najväčšieho trhu na svete pre osobné automobily – Číny.

Nemecká firma, ktorá je podľa predajov v súčasnosti väčšia ako Toyota, v prvých šiestich mesiacoch roku 2015 do Číny dodala 1,7 milióna vozidiel.

Volkswagen, ktorá vlastní 12 značiek vrátane Audi a Porsche počas dnešného dňa znížila svoju prognózu predajov skupiny a varovala pred “stálym obtiažnym prostredí na trhoch.”

V súčasnosti očakáva, že výsledky jej predajov pre rok 2015 budú zodpovedať minuloročnému rekordu – 10,1 milióna vozidiel, čo je menej, keďže predtým predpovedala “mierny nárast.”

Firma ďalej uviedla, že rast na čínskom trhu s osobnými automobilmi v prvom polroku tohto roka výrazne spomalil a dokonca v mesiaci jún zaradil spiatočku.

Spomaľovanie predajov u nákladných automobilov v dôsledku prísnejších emisných noriem a skromnejšieho tempa investícií taktiež zatemňuje výhľady na Čínu.

Súvisiace: 

Pre automobilku Ferrari sa oplatí pracovať, vďaka rekordným bonusom
Klasický VW Beetle na elektrický pohon

Čínska ekonomika v druhom štvrťroku vzrástla o 7%, čo bolo v súlade s očakávaniami a cieľovým tempom za rok. Ale prepadajúce akciové trhy poukázali na obavy, že tento rast by bez ďalšieho znižovania úrokových sadzieb a iných stimulov mohol spomaliť.

Automobilka Volkswagen však čelí ďalším problémom aj na iných trhoch.

Generálny riaditeľ spoločnosti Martin Winterkorn uviedol: “Veľmi pozorne sledujeme globálne makroekonomické trendy, najmä tam, kde je vidno rozsiahle nejasnosti, napríklad ako na trhoch v Číne, Brazílií a Rusku.”

Predaje automobilov celej skupiny v Rusku, počas prvej polovici roka 2015 klesli o 39%. V Brazílii poklesli až o 26%.

Silný rast v Európe a Severnej Amerike vo väčšej miere kompenzuje slabosť týchto rozvíjajúcich sa trhoch, keďže tržby skupiny vzrástli o 10% na 109 miliárd eur (120 miliárd amerických dolárov), ale investorov jednoznačne trápi výhľad.

Akcie spoločnosti Volkswagen vo Frankfurte nad Mohanom dnes klesli o takmer 2%, zatiaľ čo širší nemecký trh stagnoval.

Zdroj: Reuters, Deutsche Welle

Facebook komentár