Najväčšie lietadlo na svete – Stratolaunch je zo 76 percent kompletné.

Vytvára ho spoluzakladateľ Microsoftu a majiteľ futbalového mužstva Seattle Seahawks, Paul Allen. Stratolaunch by mal podľa všetkého väčší, ako ktorékoľvek iné lietadlo na svete. Podľa Christiana Davenport z Washington Post je toto lietadlo prekvapivo veľké:

* Jeho rozpätie krídel meria viac než dĺžka futbalového ihriska – 117 metrov

* Podvozok obsahuje 28 kolies

* Ak je naložené, tak to váži až 600 000 kilogramov.

* Obsahuje 97 kilometrov elektroinštalácie.

* Je poháňané šiestimi motormi lietadla 747

Keď bolo pôvodne Allenom oznámené v roku 2011, lietadlo malo naozaj “obrovské ambície”: Je navrhnuté tak, aby do výšky 10 kilometrov vynieslo raketu. V tej výške, raketa (ktorá je pripútaná na lietadlo) vykoná “štart” na obežnú dráhu.

Allen vo vyhlásení ďalej poznamenal: “Ak sa takýto prístup do vesmíru stane rutinou, bude zrýchľovať inovácie spôsobom, nad rámec toho, čo si môžeme v súčasnosti predstaviť,” … “Jedná sa o novú platformu: ak sa stanú ľahko dostupným, pohodlným a cenovo dostupným pritiahne pozornosť a ďalším vizionárom a podnikateľom umožniť realizovať ďalšie nové koncepty.”

Ešte však nebol oznámený žiadny dátum prvého letu lietadla  a podľa Washington Post toto lietadlo stále potrebuje prejsť testovacími programami. Avšak Allenova spoločnosť Vulcan Aerospace je na dobrej ceste k odpaľovaniu rakiet už na konci desaťročia.

Zdroj: WashingtonPost

Facebook komentár