Ak ceny ropy prepadnú pod úroveň 40 amerických dolárov za barel, potom ruská centrálna banka by mohla byť motivovaná prerušiť svoju agendu ohľadom nastoleného tempa v znižovaní úrokových sadzieb.

Ekonomický poradca Kremľa, Andrey Belousov v rozhovore pre agentúru Bloomberg poznamenal: “Ak sa situácia na devízových trhoch zmení v dôsledku výrazného poklesu cien ropy – až na 40 dolárov za barel, s výkyvmi v rozmedzí 40 až 45 dolárov – centrálna banka následne pravdepodobne pozastaví proces znižovania úrokových sadzieb.”

Pozoruhodné vyhlásenie Belousova neprichádza, ako úplné prekvapenie.

Hoci banka už na začiatku augusta vykonala piate zníženie úrokových sadzieb počas tohto roka, zmena bola nižšia, než sa očakávalo a to všetko uprostred slabšej hodnoty ruského rubľa (a nižších cien ropy). Navyše vo vyjadreniach Centrálnej banky nieje fráza kde je “pripravená pokračovať v znižovaní,” čo signalizuje  potenciálny posun v stratégii centrálnej banky.

Súvisiace: Goldman Sachs: “Rusko potrebuje prísť s novým modelom rastu pre HDP”

Už vtedy, analytici naznačili, že banka začne pozorne sledovať pohyby ruského rubľa.

Liza Ermolenková, ktorá je analytičkou spoločnosti Capital Economics, pre agentúru Bloomberg pred niekoľkými týždňami poznamenala: “Politici sa už nezaviazali k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb,” … “Je prvadepodobné, že budúce rozhodnutie ohľadom nastavenia úrokových sadzieb pravdepodobné určí pohyby v mene.”

Napriek tomu to neznamená, že vykoná absolútne ukončenie znižovania úrokových sadzieb a určite to pre nebude ľahkou voľbou, keďže ruská ekonomika čelí recesií.

Ermolenková pre agentúru Bloomberg ďalej poznamenala: “Na jednej strane, recesia v ekonomike a extrémne prísne úverové podmienky sú silným argumentom pre zníženie sadzieb,” … “Ale na druhú stranu, uvoľnenie politiky v čase, keď rubeľ ostro oslabuje by mohlo viesť k ďalšiemu prepadu ešte hlbšie, čo vytvára riziká pre infláciu a finančnú stabilitu.”

Súvisiace: Rusko OSN: “V Arktíde požadujeme 1,2 milióna km2”

Rubeľ na začiatku tohto týždňa klesol voči americkému doláru na šesťmesačné minimum. Mena sa v priebehu dňa obchodovala okolo 65,7 rubľov za dolár a dostala sa na minimá 65,9 rubľov za dolár. K včerajšiemu dňu, od svojho vrcholu, ktorý dosiahla v polovici mája je v strate zhruba 25%.

Pokles rubľa nasledoval po nedávnom poklese cien ropy. Ropa Brent, ktorá je dôležitou pre určenie cien hlavnej ruskej exportnej zmesy sa obchoduje okolo 48,59 dolárov, čo je mierne nad jej minimom roka 2015, na úrovni 45,19 dolárov.

Zdroj: Reutres, 

Facebook komentár