Situácia v ropnom priemysle je už tak zlou, že jedna spoločnosť vrtných prác plánuje svoj druhý bankrot v deviatich mesiacoch.

Hercules Offshore v auguste minulého roka požiadal o ochranu pre veriteľmi (Chapter 11), ako pád cien ropy začal zasiahol financie všetkých spoločností zo sektoru ropy a zemného plynu.

Spoločnosť ropných služieb sa nakoniec v novembri z konkurzu zdanlivo vynorila, ako zdravší subjekt, keďže vykonala reštrukturalizáciu dlhu v hodnote 1,2 miliardy dolárov. Ale potom prišla druhá vlna nepokojov, ktorá zasiahla ropný priemysel, ako cena ropy vo februári 2016 poklesla na 13-ročné minimum.

Súvisiace: Prepad cien ropy v Saudskej Arábii spôsobuje rozsiahle prepúšťanie

To je dôvod, prečo Hercules Offshore na konci minulého týždňa oznámila, že plánuje opäť podať ochranu pred veriteľmi (Chapter 11) v snahe odpredaja aktív. Akcie spoločnosti po týchto správach prepadli o 39%.

Spoločnosť Hercules uviedla, že pre súdom podá tento návrh, ktorý by jej mal umožniť, aby spoločnosť dodávateľom aj naďalej vyplácala platby a udržiavala zamestnanecké mzdy a výhody.

Ak sa to stane oficiálne, Herkules sa tak stane prvou ropnou spoločnosťou, ktorá počas súčasného poklesu, podá žiadosť o tzv. “Chapter 22” – druhý bankrot za sebou.

Ted Gavin – zakladajúci partner zo spoločnosti Gavin/Solmonese uviedol: “Ak ceny ropy zostanú nízke, viem si predstaviť, že to pravdepodobne bude začiatok vlny.”

Hercules uviedla, že vzhľadom na to, že sa v novembri vynorila z konkurzu, obnovený pokles cien ropy a konsolidáciu jej zákazníkov v USA ublížili dopytu po spoločnostiach poskytujúcim služby, ktoré zahŕňajú lode a ropné súpravy, ktoré pomáhajú ropným a plynárenským spoločnostiam v ich podnikaní.

Gavin ďalej poznamenal: “Môžete ozdraviť svoj dlh, ale to neznamená, že zrazu sa im podarí vytvoriť pozitívny cash flow – najmä keď sú ceny ropy nízke.”

Je to znamenie, že finančné problémy aj tak v týchto dňoch zasahujú ropný priemysel, keďžea ceny ropy sa odrazili z ich februárových miním, ktoré dosiahli 26 dolárov za barel na 50 dolárov.

Súvisiace: Najviac a najmenej nákladné spôsoby ako ťažiť ropu

V súlade s dátami advokátskej kancelárie Haynes a Boone od začiatku roka 2015 skrachovalo viac ako 60 severoamerických firiem ropných služieb, vrátane firmy Hercules. V tomto období skrachovalo až 77 producentov ropy a zemného plynu..

Aktuálne však namiesto jednoduchej reštrukturalizácia dlhu, spoločnosť Hercules plánuje použiť proces bankrotu, kde odpredá majetok. Medzinárodné aktíva spoločnosti nebudú súčasťou ochrany, ale budú zahrnuté do predaja.

Hercules už dosiahol dohodu aktív v hodnote 196 miliónov dolárov, ktoré získa Maersk Highlander.

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Facebook komentár