Najbohatší obyvatelia Ruska od začiatku roka prišli o miliardy amerických dolárov, ako západné sankcie proti ich krajine nemajú aj naďalej vplyv nad oslabujúcou ekonomikou.

19 ruských miliardárov podľa dát Indexu Miliardárov od agentúry Bloomberg od januára roka 2014 stratili 14,5 miliárd dolárov. 64 amerických miliardárov v rovnakom časovom období získalo 56,5 miliárd dolárov.

Súvisiace: Ako zbohatnúť po rusky – najbohatší miliardári Ruska

Najbohatší muž Ruska – Usmanov, ktorý nahromadil svoj majetok v sektore ťažby ocele a železnej rudy v tomto roku stratil 2,5 miliardy dolárov, čo znížilo jeho celkový majetok o takmer 13 percent 17,7 miliardy dolárov.

Ruský oceľový magnát Vladimir Lisin stratil 2,4 miliardy dolárov, takmer 17 percent svojho majetku a podnikateľ Andrej Melnichenko stratil 2,1 miliardy dolárov, čo je zhruba 14 percent hodnoty jeho majetku.

Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft – Bill Gates už v tomto roku zvýšil jeho majetok o 6 miliárd dolárov, aj keď ostatní Američania prišli o miliardy. Jeff Bezos, generálny riaditeľ spoločnosti Amazon.com v tomto roku stratil 3,4 miliardy dolárov.

Súvisiace: Ruský oligarcha Roman Abramovich má niekoľko skutočne úžasných hračiek

Ruskí miliardári hovoriaci anonymne pre agentúru Bloomberg uviedli, že väčšina elity ich krajiny je veľmi neštastná z politiky prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajine, čo povedie k ešte ochromujúcejším sankciám.

Julian Jessop, hlavný celosvetový ekonóm londýnskej Capital Economics povedal: “Ale keď sa sankcie budú aj naďalej zintenzívňovať, je pravdepodobné, že ruská ekonomika bude tvrdo zasiahnutá čerstvými následkami na finančných trhoch a rastúca neochota západných spoločností a bánk riskuje zhoršujúce sa rozdelenie moci,” … “Rusko sa bude snažiť a hľadať východisko, ale potom riskuje, že zostane v závislosti od dopytu Číny po komoditách. Čína získa všetku tú moc.”

Zdroj: LATimes

Facebook komentár